27-08-2019

Virvelvind förstör hundratals sticklingar till återplanteringsprojektet i Mawas

Skogsbränder är vanligtvis det stora hotet under torrperioden på Borneo. Men ett naturfenomen som en virvelvind kan också förorsaka omfattande skador. Det senaste från Borneo är att en virvelvind dragit över Mantangai byn på Kalimantan och förstört en av de plantskolor där Save the Orangutans partner odlar sticklingar för återplanteringen av torvmosseskogen i Mawas.


Virvelvinden som drog över området orsakade stor skada, inte bara för Mawas återplanteringsprojekt, som Save the Orangutans partner BOS Foundation arbetar med. Även flera hus i området förstördes av de starka vindarna.


Virvelvinden, som lokalt kallas ’puting beliung’, rör sig över 63 kilometer i timmen och varar endast i 5 minuter. Men som en mini-tornado eller cyklon kan den föra med sig stora skador och förödelse. 


Optimistiska förhoppningar om återplanteringsarbetet under hösten

 Det var på eftermiddagen den 20 augusti som meddelandet kom om att en virvelvind hade bildats och förorsakat skada i Kapuas området i centrala Kalimantan.


Virvelvinden hade då förstört plantskolan, där lokalinvånare tillsammans med BOS Foundation odlat sticklingar. Dessa skulle användas till återplantering av förstörda områden i Mawas torvmosseskogar, ett återplanteringsområde på cirka 50 000 hektar.


Hundratals sticklingar, som vara klara till att planteras, förstördes i virvelvinden. Nu sätts fokus på att återuppbygga plantskolan, sikta fram frön och påbörja nya fröplantor.


Den ursprungliga planen var att i början på regnperioden som närmar sig, återplantera de odlade sticklingarna. Men i och med förödelsen måste planen nu skjutas upp till oktober. Vår samarbetspartner är fortfarande optimistiska och tror det då kommer att finnas tillräckligt med plantor att återplanteras för att nå de utsatta målen som ställts för återplanteringsprojektet.


Du kan bidra till återplanteringsprogrammet och bli månadsgivare för SOS Borneo. Därmed bidrar du även till att bevara regnskogen och de vilda orangutangerna.


Läs mer om SOS Borneo här >>


 

Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 400 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Viktigt orangutang-habitat

Save the Orangutans och BOS:s Mawas-program skyddar 309 861 hektar av torvmosseskog. Här bor ca 3000 vilda orangutanger tillsammans med andra viktiga växt- och djurarter. Mawas är ett av få starka orangutanghabitat som finns kvar för vilda orangutanger på Borneo.  

Stöd gärna vårt arbete i Mawas genom att bli trädplanterare för SOS Borneo >>