Save the Orangutan har godkänts som programorganisation hos Civilsamfund i Udvikling (CISU) av det danska utrikesdepartementet. Det här innebär också ett viktigt anslag på 15,3 miljoner DKK till arbetet på Borneo.

Save the Orangutan ska tillsammans med de lokala partnerorganisationerna BOS Foundation och Borneo Nature Foundation, fortsätta utveckla arbetet med att skydda regnskogar och naturresurser, samt säkra hållbara inkomstkällor och rättigheter till skogen för lokalbefolkningen. Programmet hjälper också till att skydda de vilda orangutangerna.

”Vi får nu möjlighet att arbeta stabilt och långsiktigt med våra insatser på Borneo. Det här stödet innebär att vi får ett fast anslag inom fem programområden de kommande fyra åren. Det gör att vi nu kan arbeta med en samlad strategi för alla våra arbetsområden på Borneo”, förklarar Marie Sigvardt, programansvarig på Save the Orangutan.

Rättigheter för urbefolkningen

Programmet har titeln ”Forest Guardians” och har ett särskilt fokus på urbefolkningen som bor i eller nära regnskogen. Dessa människor har ofta en lång tradition av att leva i harmoni med naturen och det gör dem till rätt personer att vara skogens väktare.

Bli månadsgivare och rädda regnskogen!

För att skydda skogen och samtidigt använda den som försörjning är det dock nödvändigt att lokalbefolkningen skaffar sig rättigheterna till de områden där de bor. Det är en invecklad byråkratisk process som kräver att lokalbefolkningen är ordentligt insatt för att söka tillstånd, förvalta skogen och mycket mer. Att hjälpa dem med detta är därför en viktig del av Save the Orangutans program.

Nya intäktskällor

Men programmet innehåller också mycket annat. Till exempel att utforska möjligheterna för lokalbefolkningen att hitta nya sätt att tjäna pengar, som även är hållbara. Det kan till exempel handla om att förvalta och skydda regnskogen genom bland annat patrullering. Det kan även vara att ge input till politiska beslut på Borneo inom ramarna för naturskydd och urfolks rättigheter.

Save the Orangutan vill tacka CISU och Udenrigsministeriet och ser fram emot att fortsätta arbetet för lokalbefolkningen, regnskogen och orangutangerna på Borneo.

Fakta: CISU är med sina cirka 300 medlemsorganisationer Danmarks största medlemsorganisation för civilsamhället.