Det är inte alltid lätt att identifiera orangutanger i regnskogen. Det vet post-övervakningsteamen som observerar återförda orangutanger allt om.

I slutet på januari var övervakningsteamet i Kehje Sewen skogen på deras regelbundna tur runt i området. Då fick de syn på en orangutang hona med en liten unge! De tänkte att det måste vara orangutangen Signe som blev återförd i december 2016.

Teamet var lite tveksamma till att börja med, för orangutangmamman hade inte exakt samma fysiska karaktärsdrag som Signe hade. Det gick heller inte att identifiera henne via radiosändaren.

Orangutangungen var däremot ett tydligt kännetecken och Signe var den enda orangutangen som teamet hade observerat med en unge under den senaste tiden.

Läs även: Frisläppta orangutangen Signe har fått en unge i det vilda

Orangutangmamma
Först var det svårt för övervakningsteamet att identifiera orangutangmamman (Foto: BOSF)

Teamet observerade orangutangen och ungen, skrev ner al data och återvände sedan till deras läger. När de senare tittade igenom bilderna de tagit blev dom förvirrade. Orangutanghonan hade framträdande bäkkenben, sparsamt hår och en stor mage. De förstod att detta omöjligen kunde vara Signe, för hon ser inte alls ut så.

En av de mer erfarna medlemmarna av teamet identifierade orangutangen som Ajeng. En orangutanghona som blev återförd i 2015. Veterinärerna bekräftade at Ajengs fysiska egenskaper stämde överens med orangutangen på bilderna.

Det betöd att en ny orangutangunge hade fötts i Kehje Sewen! Det är fantastiska nyheter som vittnar om att Ajeng klarar sig bra i regnskogen samt att orangutangbeståndet ökar.

Övervakningsteamet letar fortfarande efter Ajeng i regnskogen i hopp om att monitorera hennes hälsostatus och för att ta reda på om ungen är en hona eller en hane.

Orangutangunge
När återförda orangutanger får ungar är det ett tydligt tecken på en vällyckad rehabilitering (Foto: BOSF)