Övervakningsteamen har haft fullt upp med att observera orangutangerna som frisläpptes i februari. Nu har vi fått första uppdateringen om deras nya liv i det vilda.

För några veckor sedan återfördes tio orangutanger till det vilda. Det var första frisläppningen på ett år efter att insatserna pausats på grund av pandemin. Teamet följde strikta säkerhetsåtgärder och med hjälp av en helikopter släpptes sju orangutanger ut i Bukit Batikap regnskogen och tre orangutanger släpptes ut i Kehje Sewen skogen.

Nu har vi mottagit första uppdateringen från Kehje Sewens tre nya orangutanger: Juve, Freet och Britney. Dagen då de tre vuxna orangutangerna frisläpptes i skogen började de genast utforska området och övervakningsteamet tappade snart Freet och Britney ur sikte. De lyckades däremot observera Juve resten av eftermiddagen tills han byggt sitt bo för natten.

Juve (Foto: FOSF-RHO)

Juve höll sig högt uppe i träden och åt blad och frukt – han var tydligt hungrig efter den långa resan! När han var mätt började han leta grenar till sitt bo. Precis som en vild orangutang hade gjort.

Nästa dag begav sig tre team ut för att övervaka Juve, Freet och Britney och se till att de hade det bra i sin nya omgivning.

Freet (Foto: BOSF-RHO)

Juve var återigen duktig på att hitta föda och under dagen gav han ifrån sig ett så kallat “long call”-rop, som kunde höras hela vägen till teamet som observerade Freet!

Läs mer om rehabilitering och övervakning av frisläppta orangutanger.

Freet verkade först inte intresserad av Juves rop. Men efter ett tag svarade han med ett lika djupt och kraftfullt rop. Det ledde till en tävling, som fortsatte ända tills det var dags att bygga bo inför natten.

Nästa dag hittade teamet äntligen Britney som då närmade sig Juve. När de två orangutangerna blev bekväma med varandra började Juve istället följa efter Britney. Efter ett tag gav han dock upp och gav sig ut på egna äventyr i skogen istället.

Enligt uppdateringen från övervakningsteamet som följt med Freet, Juve och Britney anpassar sig alla tre riktigt bra till sina nya liv i det vilda. Det är vi glada för och vi håller tummarna att de positiva nyheterna fortsätter framöver.

Läs mer om hur du kan stöda vårt arbete här.

Uppdatering om frisläppta orangutangerna
Britney (Foto: BOSF-RHO)