I april hade övervakningsteamet i Kehje Sewen skogen turen att se tre orangutangmammor med sina ungar,  återförenade i regnskogen. Alla verkade också vara välmående.

Orangutanger lever semisolitära liv. Det innebär att de tillbringar mesta delen av tiden ensamma, om de inte har en unge. Men ibland är det möjligt att observera en liten grupp orangutanger som tillfälligt vistas tillsammans.

Detta skedde övervakningsteamet i Kehje Sewen skogen i april. Teamet upptäckte nära deras läger tre orangutangmammor med sina ungar som spenderade tid tillsammans uppe i ett fikonträd.

De tre mammorna och deras ungar: Lesan och Ayu, Sayang och Padma samt Teresa och Berani sågs senast tillsammans i början av 2020.

Tre orangutangmammor återförenade
Orangutangerna möttes uppe i träden nära övervakningsteamets läger (Foto: BOS Foundation)

De tre mödrarna har alla genomgått rehabiliteringförlopp innan de återfördes till det vilda år 2012, 2013 samt 2015. Det är därför övervakningsteamet håller ett öga på dem och ser till så att de klarar sig väl i regnskogen.

Stötta vårt arbete: Bli månadsgivare

Tre orangutangmammor återförenade
Sayang och Padma (Foto: BOS Foundation)

Teamet la först märke till Lesan och Ayu som satt tillsammans på en trädgren. Under dem satt Sayang och Padma och alldeles i närheten även Teresa och Berani. Sayang och Padma rörde sig sakta till ett annat fruktträd och Ayu följde efter medan Lesan höll koll. Sayang och Padma började snabbt ta för sig av de gröna bladen medan Ayu intresserat följde dem med blicken.

Ayu ville så gärna leka med Padma och rörde sig mot henne flera gånger, men Padma höll sig tätt intill mamma Sayang. Övervakningsteamet såg också Sayang visa Ayu hur man gör för att förflytta sig från gren till gren och delade även sin mat med henne.

Medan Ayu umgicks med Sayang och Padma började hennes mamma Lesan istället vårda Teresas hår.

Tre orangutangmammor återförenade
Lesan och Theresa vårdar varandras hår (Foto: BOS Foundation)

Efter ett tag delade gruppen dock på sig då Sayang och Padma förflyttade sig mot skogsområdet bakom övervakningslägret och de andra fyra tog sig i riktning mot den närliggande floden.

Tre orangutangmammor återförenade
Theresa och Berani (BOS Foundation)