FN:s klimatpanel publicerade i måndags en rapport som sammanfattar den senaste klimatforskningen. Och resultaten ser oroväckande ut. Temperaturerna stiger snabbare än tidigare, havsnivåerna höjs och de våldsamma väderfenomenen ökar.

FN:s klimatpanels (IPCC) stora rapport, som kan kallas världens viktigaste klimatrapport, har precis publicerats i en ny upplaga. Resultaten i rapporten understyrker mer än någonsin allvaret i klimatkrisen.

De huvudsakliga slutsatserna är att klimatförändringarna otvivelaktigt drivs av den mänskliga faktorn samt att de globala temperaturerna stiger med aldrig tidigare registrerad hastighet. Den globala uppvärmningen kommer att kunna nå upp till 2 grader i mitten av detta århundrade om inte radikala förändringar implementeras.

”Den nya rapporten tydliggör vilken katastrofal situation vi befinner oss i. Detta borde vara en väckarklocka för alla makthavare som kan bidra till att bromsa de våldsamma klimatförändringar som påverkar hela planeten – både människor och djur,” säger Hanne Gürtler, generalsekreterare för Save the Orangutan.

Fler våldsamma väderfenomen

234 författare har arbetat i åtta år för att samla den viktigaste klimatforskningen sedan den senaste stora rapporten publicerades år 2013.

Rapporten publiceras i flera omgångar, och det som precis publicerats är den första delrapporten som fokuserar på vilka förändringar vår planet redan genomgått och hur världen kommer att se ut i framtiden.

Rapporten förklarar bland annat att vi bör vänja oss vid de särskilda väderfenomen som har drabbat världen under sommaren. Det kommer nämligen att bli desto mer frekvent och våldsamt i framtiden. Detta gäller stormar, värmeböljor, nederbörd, smältande is och höjda havsnivåer.

”Larmklockorna är öronbedövande och bevisen är obestridliga: utsläpp av växthusgaser från fossila bränslen och avskogning kväver vår planet och sätter miljarder människor i fara,” säger FN: s generalsekreterare António Guterres till The Guardian.

Men det finns hopp

Även om rapportens resultat i första hand målar upp en mycket dyster bild, finns det också en gnutta hopp i de över 3 000 sidorna. Vi kan fortfarande göra något – men det kräver en massiv insats.

”Det är nödvändigt att påverka många olika parametrar, men vi har ett särskilt fokus på de naturbaserade lösningarna. Det handlar bland annat om att skydda världens skogar, som har en klimatstabiliserande effekt, och undvika att de skövlas och därmed släpper ut stora mängder CO2,” säger Hanne Gürtler.

Läs mer om vårt arbete för att skydda regnskogen.