Övervakningsteamet har delat med sig av sina observationer från den första dagen i det vilda för de sju rehabiliterade orangutangerna som nyligen frisläppts.

Förra veckan kunde vi berätta om sju orangutanger som återförts till det vilda i början av juni i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR). Nu har vi nya detaljer om övervakningsteamets observationer från orangutangernas första dag i regnskogen.

I allmänhet kunde det konstateras att de nyligen frisläppta orangutangerna är duktiga på att hitta föda och har haft en utmärkt start på livet i regnskogen. Nedan kan du läsa mer om var och en av de sju orangutangerna och deras första dag i det fria.

Stöd vårt arbete: Bli månadsgivare

Suayap

Så snart hennes bur öppnades tog sig den 22-åriga orangutanghonan upp i närmaste träd och ignorerade allt som pågick på marken, där nästa transportbur förbereddes för att öppnas.

Suayap hämtades hem från Thailand år 2006 och har rehabiliterats i 16,5 år. Den första dagen i det vilda verkade hon känna igen all den naturliga föda som fanns i området. Ett tag försökte hon också närma sig Barlian och en oidentifierad orangutang, men interagerade inte med dem.

Så snart det började bli mörkt byggde hon sitt bo i ett träd cirka 25 meter över marken, inte långt ifrån området där hon släpptes ut ur buren.

Unggang

Unggang är tio år gammal och har bott på Nyaru Menteng sedan han var ungefär 3 år gammal. Han överlämnades till myndigheterna efter att ha råkat ut för en skogsbrand.

När Unggang släpptes ut ur sin bur klättrade han upp ett träd. Det tog honom en stund innan han kunde njuta av alla frukter runt omkring honom – men under dagens lopp sågs han äta både frukt och termiter. Han byggde sitt bo cirka 30 meter över marken.

Barlian

När 10-åriga Barlian släpptes ut ur buren behövde han, till skillnad från de andra orangutangerna, lite tid för att utforska den nya omgivningen. Han blev kvar på marken ett tag innan han klättrade upp i ett träd.

När han satt i trädet nära Suayap närmade sig en oidentifierad orangutang och en brottningsmatch utbröt mellan orangutangen och Barlian! Resan på 20 timmar till området verkade inte ha tröttat ut Barlian, för han lyckades vinna kampen. Han skyndade sig till och med efter den andra orangutangen när den gav sig av.

Inför natten valde Barlian att återanvända ett gammalt bo han hittat.

Den första dagen i det vilda
Barlian ser ut att vara nöjd med sin nya omgivning (Foto: BOSF)

Reren

Reren är en lugn och charmig 8-årig orangutanghona som hittades nära ett risfält i ett avverkat skogsområde när hon bara var 1 år gammal.

Hon frisläpptes i regnskogen samtidigt som Darryl, Amber och Randy. I början umgicks de och åt  tillsammans. Reren retades också lite med Amber, men utan att bli aggressiv. Reren var aktiv under dagen och åt mycket mat. Hon byggde sitt bo nära Amber, inte långt ifrån den plats där de släppts ut ur burarna.

Amber

Amber är en 16-årig orangutang som tillbringat hela 15 år i rehabilitering innan hon äntligen blivit redo för livet i regnskogen.

När Amber släpptes ut ur buren var hon aggressiv och hotade med att närma sig de personer som observerade henne. Men det slutade med att hon följde efter Reren istället. Hon umgicks med Reren hela dagen och byggde sitt bo nära henne.

Den första dagen i det vilda
Darryl, i väntan på att återföras till det vilda (Foto: BOSF)

Darryl

Darryl är en 12-årig orangutanghane som överlämnades till myndigheterna när han var ungefär sex månader gammal. Personen som överlämnade honom sa att han hade köpt honom på Bali, men bestämde sig senare för att överlämna orangutangen till myndigheterna.

Efter att Darryl släppts ut ur sin bur utforskade han snabbt sin nya omgivning innan han klättrade upp i ett träd. Det var tydligt att den långa resan hade gjort honom hungrig. Han mumsade i sig bland annat olika sorters blad och termiter.

Under dagen lekte han och brottades med Randy i ungefär en halv timme. Så småningom byggde han också ett bo nära platsen han släppts ut ur buren.

Randy

14-årige Randy gillar inte människor. Han visade det också tydligt så snart han tog sig ut ur buren. Hans hår reste sig och han skyndade upp ett träd. Senare lugnade han dock ner sig igen.

Randy såg väldigt nöjd ut när han utforskade området, åt varierande föda, brottades lite med Darryl och byggde till slut sitt bo inför natten.