Med återutsättningen av Ben nåddes en viktig milstolpe för Save the Orangutan och våra partners. Han blev orangutang nummer 500 som nu lever vilt och fritt i regnskogen.

Med jämna mellanrum är det dags för orangutanger som varit i rehabilitering att transporteras till avlägsna delar av Borneos regnskog och släppas tillbaka till ett naturligt liv i frihet.

Lång resa till det vilda

Varje återutsättning är ett kvitto på ett väl utfört arbete av såväl Save the Orangutan som vår samarbetspartner BOSF. I november förra året var det dags för Ben att få göra den långa resan till det vilda, och han blev nummer 500 sedan 2012!

Att så många orangutanger blivit återutsatta är en otrolig bedrift och milstolpe som vittnar om en envis och målmedveten ansträngning i arbetet med att rädda den kritiskt hotade orangutangen och dess livsmiljö. Detta arbete skulle inte vara möjligt utan våra lojala givare, som fortsätter att vara den pelare som vi står på. Tack för allt stöd ni ger!

Känslomässigt avslut

Varje gång en orangutang släpps fri är det med blandade känslor. Det är slutet på många år av meningsfullt arbete, och början på ett nytt kapitel för både orangutangen och de människor som har fäst sig vid den, och som nu måste släppa taget.

Ben hade en något annorlunda historia än de andra orangutangerna på Nyaru Menteng. Han föddes på centret den 20 maj 2010. Tyvärr kunde hans mamma Nanga inte ta hand om honom på grund av sitt traumatiska förflutna. Därför flyttade han in i babyhuset tillsammans med andra föräldralösa orangutangerna, där veterinärer och djurskötare tog hand om honom.

En speciell orangutang

På det sättet var han speciell, och blev på sätt och vis ”vår” orangutang.

Ben har alltid haft lätt för att utveckla färdigheter och ett naturligt orangutangbeteende. Så, det var aldrig en fråga om ”om” utan bara om ”när” han var redo att flytta hem till det vilda.

Fredagen den 18 november 2022 var det dags – Ben släpptes äntligen i Bukit Baka Bukit Raya National Park. Det var ett historiskt och rörande ögonblick. Titta bara här:

Men vad har hänt med Ben sedan dess? Jo, nyligen fick övervakningsteamet i parken syn på honom.

Dök upp vid en flod

En tidig morgon när de patrullerade längs Rangkongfloden dök Ben upp. Inte långt därifrån kunde de se boet han hade byggt och sovit i natten innan.

Andri och Yardi från övervakningsteamet tog självklart chansen att observera Ben och notera hans beteende. Ben vilade på grenarna i ett kapokträd och åt löv. Flera gånger grymtade han dock ogillande för att han blev iakttagen.

Byggde bo i ett fikusträd

Under tiden han blev observerad rörde sig Ben från träd till träd medan han sökte och åt mycket mat. Tydligen hade han korsat Rangkongfloden via grenarna. Lite senare på dagen, innan det började regna, hade Ben byggt ett bekvämt bo i toppen av ett fikusträd. Teamet slutade följa Ben när de var säkra på att han hade slagit sig ner i sitt bo för natten.

Observationen av Ben visade att han är vid god hälsa. Hans utforskande av skogen och sättet han söker efter föda visar tydligt att han har anpassat sig väl till sin nya miljö sedan frisläppandet.

Ben har nu blivit en del av skogen och skogen har blivit en del av Ben.