Orangutangen Dilla kom till Nyaru Menteng med allvarlig trauma i bagaget. Detta har lett till att hon inte har utvecklat de färdigheter som orangutanger behöver och att hon inte kunnat ta hand om sin lilla unge Delilah. Nu har båda orangutangerna lyckligtvis börjat ett nytt kapitel i sina liv.

Även om alla orangutanger på rehabiliteringscentren har tragiska förflutna är Dillas historia särskilt tuff. När hon räddades var hon cirka 5 år gammal och hade tillbringat mer än fyra år i fångenskap. På grund av detta mådde hon dåligt både fysiskt och psykiskt och veterinärerna kunde snart konstatera att hon var blind på vänster öga.

När en orangutang är så traumatiserad som Dilla blir rehabiliteringsförloppet en stor utmaning. I Dillas fall innebar det också att hon inte kunde ta hand om sin egna lilla unge Delilah. Även om Nyaru Mentengs personal försökte skapa kontakt mellan Dilla och den lilla, avvisade Dilla sin dotter. Delilah togs istället hand om av djurskötarna och blev en del av rehabiliteringsprogrammet.

Dillas nya liv på fristadö
Dilla på Nyaru Menteng när hon var dräktig med Delilah

Ett nytt liv på en regnskogsö

Efter ett tag flyttades Dilla ut till en universitetsö där hon visade att hon var en skicklig klättrare. Men det var dessvärre inte tillräckligt. Hon lärde sig inte nya färdigheter och glömde också bort flera av de färdigheter hon redan hade lärt sig. Hon försökte inte leta efter föda på egen hand utan åt främst av den kompletterande mat som djurskötarna levererade till ön. Det var också svårt för henne att socialisera med de andra orangutangerna på lämpligt vis och hon hade svårt att tävla om föda. Detta ledde till att hon gick ner i vikt och fick mask.

Därför togs beslutet att det var bäst för Dilla att istället flyttas till en fristadsö för friska orangutanger som inte har förmågan att klara sig på egen hand i naturen. Här skulle hon inte behöva tävla särskilt mycket med de andra orangutangerna, och hon kunde får det stöd hon behöver av djurskötarna, samtidigt som hon kunde bo i en naturlig miljö.

Förra veckan flyttade Dilla ut till ön Badak Kecil tillsammans med orangutangerna Mawas och Jeliva, där de kommer få ett lugnt och tryggt liv i naturlig miljö.

Dillas nya liv på fristadö
Delilah klarar sig bra i skogsskolan

Delilah har det bra

Lyckligtvis visar Dillas unge Delilah inga tecken på trauma idag, även om hon övergavs av sin mamma. Hon är nu 2,5 år och mår bra på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. I skogsdagiset är hon bland de skickligaste av de små orangutangerna. Hon är mycket aktiv och är inte rädd för skogen. Varje dag klättrar hon i träden och hennes höjdrekord är för tillfället 20 meter! Det är rätt imponerande för en orangutang i hennes ålder. Hon gillar att sitta i trädtopparna och kommer bara ner när djurskötarna delar ut frukt eller mjölk. Hon är mycket social och vän med alla klasskompisar i skogsdagiset.

Även om Delilah hade en tuff start tyder allt på att hon kommer att klara sig bra, precis som sin mamma, som nu äntligen kan leva ett tryggt och lugnt liv.