Förra månaden släpptes åtta orangutanger ut på en regnskogsö, som är det sista steget i rehabiliteringsförloppet. Här ska orangutangerna utveckla sitt beteende och färdigheter i en naturlig miljö. Två av de åtta orangutangerna var våra mest populära adoptionsorangutanger: Cinta och Valentino.

Valentino såg ut som om han tänkte ”Var är jag någonstans?”. Han hade precis ivrigt hjälpt till att lyfta transportburens dörr så att han kunde skynda sig ut i det fria. Men så stannade han till och såg sig omkring: han befann sig i en helt ny miljö. I skogen.

Valentino hade flyttats till den övervakade regnskogsön Badak Besar, som är en av öarna i ö-universitetet. Detta är det sista steget i rehabiliteringsprocessen och därför ett stort steg för de föräldralösa orangutangerna.

Hela åtta orangutanger från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng tog det stora steget förra månaden. Speciellt två av orangutangerna är välkända hos Save the Orangutan, nämligen Valentino och Cinta, som ingår i vårt adoptionsprogram.

Läs mer om rehabiliteringsprocessen här.

Valentino vänjer sig vid sin nya omgivning (Foto: BOSF)

Två transportresor till ön

På dessa öar lever orangutangerna i en naturlig miljö där de kan testa de färdigheter de lärt sig i skogsskolan. När de bevisat för övervakningsteamet att de kan klara sig på egen hand är de redo att återföras till det vilda.

De åtta orangutangerna transporterades till sitt nya hem på ön Badak Besar i två omgångar. Först ut var Cinta, Valentino, Jumbo och Hanin. Två dagar senare anlände Kiga, Petruk, Gonjales och Tharga.

Cinta och Valentino har flyttat ut till ö

Transporten till ön ägde rum under strikta COVID-19-restriktioner, vilket bland annat innebar att orangutangerna transporterades nästan hela vägen från rehabiliteringscentret med båt. Vanligtvis transporteras de största delen av vägen med bil, men för att undvika att ta sig igenom byar och minimera smittorisken har rutten justerats.

Bidra till vårt arbete: Adoptera en föräldralös orangutang

Orangutangerna reagerade olika på nya omgivningen

När Valentino släpptes ut ur transportburen återhämtade han sig lyckligtvis snabbt från den första förvirringen. Han hittade lite frukt och klättrade därefter upp i ett träd. Jumbo var däremot blixtsnabbt ute ur sin bur, haffade kvickt en stor klase bananer innan han gav sig iväg på äventyr.

Cinta och Valentino har flyttat ut till ö
Jumbo fick med sig en klase bananer på väg ut ur buren (Foto: BOSF)

När Cintas bur öppnades sprang hon i motsatt riktning än förväntat. Hon rusade rakt mot kamerorna och närmade sig teamet på plats. Lyckligtvis fångade Hanin, som redan hade klättrat upp i ett träd, Cintas uppmärksamhet och övertygade Cinta om att det var dags att utforska de nya omgivningarna.

Cinta släpps ut på ön (Foto: BOSF)

Jiga, en 14-årig hane känd för sitt temperament, släpptes ut under den andra dagen. Och han levde minsann upp till sitt rykte. Så snart han hade lämnat sin bur började han brottas med Peturk. Därefter fick han upp ögonen för teamet på plats, som snabbt backade undan och hoppade i båten.

Alla orangutanger verkar ha anpassat sig väl till nya omgivningen. Vi ser fram emot att fortsatt uppdatera om deras framsteg!