Under 2020 har 12 orangutanger räddats av myndigheterna och vår partner BOS Foundation. De 7 räddningsinsatser som utförts efter coronapandemins intåg har krävt speciella åtgärder. Bland de räddade orangutangerna är ungarna Jeni och Alexander som nu bor på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Året 2020 har varit utmananade på många sätt, inte minst när det kommer till arbetet med att rädda orangutanger. Rehabiliteringscentren är stängda för besökare och ett antal restriktioner på centren och skyddsåtgärder bland personalen har vidtagits för att  orangutangerna inte ska smittas.

Läs mera: Här är våra insatser mot COVID-19

12 orangutanger räddade under 2020
Orangutangen Cova räddades i april. Veterinär Agus Fachron och tekniker Dedi Badas hjälpte BKSDA med att få orangutangen bort från ett konfliktområde (Foto: BOSF)

När COVID-19 slog till med kraft i mars, beslutades det att tillfälligt avbryta alla frisläppnings- och räddningsinsatser för att skydda orangutangerna. Det var dock bara en tidsfråga innan en orangutang skulle vara i behov av hjälp. Därför förberedde vår partner BOS Foundation nya procedurer för hur de bäst kunde assistera räddningsinsatserna av nödställda orangutanger på ett corona-säkert sätt. De förberedde också ett COVID-19 karantänområde på rehabiliteringscentren så att de inte skulle riskera att möjliga nya orangutanger skulle smitta orangutanger eller anställda på rehabiliterincentren.

Cova behövde hjälp

Cirka fem veckor efter att centren stängts för omvärlden fick BOS Foundation det första samtalet från Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA). De bad om hjälp för att kunna rädda en orangutang som riskerade att råka i konflikt med människor. Det gällde den vuxna hanen Cova. Trots skyddsoveraller och ett mycket mindre team än vanligt gick räddningsinsatsen av Cova bra.

12 orangutanger räddade under 2020
Orangutangen Cova var den första som behövde hjälp efter att coronapandemin slog till i Indonesien (Foto: BOSF).

Totalt har 12 orangutanger räddats under 2020 – den första du kan läsa om här.

Sju av dessa insatser ägde rum efter att coronakrisen bröt ut. Orangutanger räddas ofta antingen från en (potentiell) konflikt med människor – exempelvis från ett plantageområde eller i närheten av en by. Men det kan också vara från ett liv i fångenskap. I år har de flesta orangutangerna räddats på grund av potentiella konflikter.

12 orangutanger räddade under 2020
Jeni är en av orangutangerna som räddats i år (Foto: BOSF).

 Två nya orangutanger på Nyaru Menteng

Sedan centren stängdes för besökare har två nya föräldralösa orangutanger flyttat in på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Honan Jeni var i stort behov av veterinärvård, medan den lilla ungen Alexander hade förlorat sin mamma och behövde djurskötarnas vård. Ingen av dem räddades från fångenskap och de har därför heller inte tidigare varit i nära kontakt med människor. Trots det fick de för säkerhets skull först genomgå COVID-19 karantän på centret innan de kunde ansluta sig till de andra orangutangerna på Nyaru Menteng.

De fem andra orangutangerna som räddats sedan nedstängningen är vuxna. De har alla flyttats till tryggare områden i regnskogen.

12 orangutanger räddade under 2020
Alexander bor nu på Nyaru Menteng (Foto: BOSF)