Vissa orangutanger på rehabiliteringscentren lär sig dessvärre aldrig att klara sig på egen hand i det vilda. Därför är det en stor glädje när dessa så kallade ”unreleasables” kan få sin frihet på regnskogsöar skräddarsydda efter deras behov. 

Orangutangerna Dilla, Mawas och Jeliva har fått en fantastisk start på 2021.

Alla tre orangutanger kan av olika skäl inte leva på egen hand i det vilda. De är så kallade ”unreleasables”. Men nu har de fått en annan möjlighet: Ett liv på fristadsön Badak Kecil, där de kan leva i naturlig omgivning samtidigt som de kan övervakas och få det stöd de behöver.

Under nästan ett år har coronapandemin förhindrat att kunna transportera orangutanger till öarna. Men nu har det blivit möjligt att flytta dem med båt största delen av sträckan och därmed undvika områden med smittorisk.

Därför kunde vår partnerorganisation BOS Foundation äntligen flytta de tre orangutangerna till sitt nya hem förra veckan, och det kunde inte ha gått bättre.

Läs också: Insats mot corona kring rehabiliteringscenter fortsätter efter goda resultat

Ett regnskogshem för orangutanger som inte klarar sig själva

Ön Badak Kecil är 104 hektar stor och en del av den lilla ögruppen Salat. Flera av öarna här används till orangutanger som snart kan återföras till det vilda. Däremot är ön Badak Kecil skapad speciellt till de orangutanger som inte bemästrar de nödvändiga färdigheter för att kunna leva själva i regnskogen.

Detta gäller för Dilla, Mawas och Jeliva. De tre honorna i åldern 13-17 har alla deltagit i rehabiliteringsförloppet vid skogsskolan i Nyaru Menteng, men de lyckades inte lära sig alla de livsviktiga färdigheter. Det innebär att de inte hade klarat sig själva i det vilda.

Tre orangutanger får nu sin fristad

I Dillas fall berodde det troligtvis på tidigare trauma efter många år i fångenskap. Detta har bland annat resulterat i att hon inte själv har kunnat ta hand om sin lilla unge Delilah. Därför är det mycket positivt att Dilla nu kan få ett lugnt och tryggt liv ute på ön.

Läs mer om Dilla här.

Restriktioner skyddar orangutangerna från COVID-19

Med den senaste frisläppningen på fristadsön inkluderat, bor det nu totalt tio orangutanger på Badak Kecil. Save the Orangutan var på plats när två av öns första orangutanger flyttade till sitt nya hem år 2019. Du kan läsa mer om detta här.

När de tre orangutanghonorna flyttades till sitt nya hem på torsdagen förra veckan skedde detta enligt mycket strikta skyddsåtgärder på grund av COVID-19.

”På BOS Foundation arbetar vi hårt för att se till att vi tar hand om orangutangerna under säkra förhållanden, så att de skyddas från sjukdomar som kan äventyra deras hälsa och säkerhet samt deras förmåga att leva som vilda och fria orangutanger i skogen, ” säger Dr. Ir. Jamartin Sihite, som är CEO för vår partnerorganisation BOS Foundation.

Save the Orangutan och BOS Foundation arbetar för att ge så många av dessa orangutanger, de så kallade ’unreleasables’, som möjligt ett nytt liv på fristadsöarna.

Bidra till vårt arbete för att bevara orangutangerna och deras hem.