Ett projekt som Save the Orangutan arbetar med tillsammans med BOSF-RHO, ska uppmärksamma ursprungsfolket Dayak Wehea och deras kultur. För att fira stammens traditioner hölls en konst- och kulturfestival under våren.

Dayak Wehea-stammens traditionella danser har alla en sak gemensamt. Användningen av rekvisita och rörelser som imiterar näshornsfågeln, en fågel som är helig för ursprungsbefolkningarna på Borneo.

Många av dessa danser framfördes vid Dayak Wehea konst- och kulturfestivalen i mars, innan pandemin bröt ut i Indonesien.

Dayak Wehea-stammens traditionella danser hämtar inspiration från näshornsfågeln (Foto: Isna/BOSF-RHO)

Festivalen var en av flera arrangemang som ska fira Dayak Wehea-folkets kultur som en del av ett projekt finansierat av danska CISU (Civilsamfund i udvikling). Save the Orangutan och vår partner BOSF-RHO arbetar tillsammans med ursprungsfolket Dayak Wehea för att stärka deras kultur och traditioner. Det kan nämligen stärka samhörigheten och bidra till ökad synlighet, som är en viktig del av arbetet för att folket officiellt ska erkännas som ursprungsfolk och få rättigheter till de skogsområden där de bott i generationer.

Läs mer: Kultur som verktyg i kampen för rättigheter

Danstävlingar och modevisning

Målet med konst- och kulturfestivalen var att presentera traditionella Dayak Wehea-produkter och samtidigt uppmärksamma folkets passion och talang. Många ungdomar från stammen deltog i festivalen men även äldre dök upp.

Festivalen innefattade både danstävlingar och en modevisning med traditionella Dayak Wehea-kläder. Vissa av deltagarna valdes till och med till att representera stammen vid East Kalimantan Expo, där flera olika ursprungsfolk under förra veckan presenterade deras unika traditioner och kulturer.

Andre, som vann tävlingen i modevisning (Foto: Isna/BOSF-RHO)

Skörden firas med dans

Under festivalen framfördes en särskilt intressant dans, kallad tumbambataq, av en grupp ungdomar. Den innebär att ett stort antal personer samlas i en cirkel. Dansarna rör sig till en melodi som spelas med traditionella musikinstrument; egung (en typ av gong), sempeq (ett traditionellt Dayak-stränginstrument skuren ur en stock) och tewung (trummor).

Dansen framförs vanligtvis vid den traditionella risskördeceremonin som Dayak Wehea-folket kallar lom plai eller mbob jengea. Gruppdanserna uttrycker känslor av glädje och tacksamhet för en god skörd.

Bea Ling ungdomsdansgruppen, som bl.a. framförde ‘tumbambataq’ (Foto: Isna/BOSF-RHO)

Hopp för kulturens framtid

Modevisningens yngsta deltagare (Foto: Gloria/BOSF-RHO)

Förutom danserna underhölls besökare på festivalen med en modevisning där traditionella Dayak Wehea-kläder presenterades. Deltagarna visade hur unikt och värdefullt den traditionella designen är och förklarade betydelsen och filosofin bakom de olika kläderna och accessoarerna.

Till exempel fick besökarna veta att huvudbonaden keltoq används vid frierier och andra traditionella evenemang. En sköld, eller teweb, användes under krig i forna tider. Blåsrör, som kallas pot, användes som ett verktyg vid jakt. Halsband och armband som bärs av Dayak Wehea-folket används inte bara som accessoarer. De symboliserar också våra blodådror som hjälper oss att leva.

Läs mer om Dayak Wehea-stammen

Vår partnerorganisation BOSF-RHO rapporterar att de äldre i stammen hoppades att festivalen skulle bli en återkommande tradition som kan bidra till att främja Dayak Wehea -folkets konst och traditioner.

BOSF-RHO pratade också med en yngre deltagare, som uttryckte hopp om att Dayak Wehea folket kommer att fortsätta att hedra sina traditioner långt in i framtiden.

Foto: Isna/BOSF-RHO