Övervakningsteamen får mycket användbar information från att observera orangutangerna i regnskogen, bland annat vilka frukter eller växter som de kan äta. Vi kan lära oss mycket av orangutangerna.

Övervakningsteamen som observerar de orangutanger som återförts till det vilda använder orangutangkunskap för att överleva i regnskogen. Övervakningsteamen bor under längre perioder i läger i regnskogen. Ibland kan de hamna i situationer där det finns begränsat med mat. Och då är det bra att veta hur man använder sig av det som finns i regnskogen! De går att fiska, men det finns också mycket annat som går att äta i naturen. Genom att observera orangutangerna har teamen fått en mycket bättre förståelse för vad som är säkert att äta.

Det finns många växter som är helt ofarliga att äta. Men om man inte känner till arterna i  skogen kan det vara svårt att veta vad som är lämpligt att äta i en nödsituation. Det finns en hel del frukter och svampar i skogen som ser läckra ut men som faktiskt är giftiga. Här kommer orangutangernas kunskap till hjälp!

Teamen observerar orangutangerna för att säkerställa att de har det bra samt för att få mer kunskap om orangutangerna. Men de håller även ett öga på vad orangutangerna äter för att lära sig mer om vad människor kan äta ute i regnskogen.

Nyligen observerade teamet till exempel orangutangerna Desi och Kimi. Det är mycket tydligt att Desi, som har tillbringat många år i rehabilitering, har andra vanor än Kimi som är en vild orangutang. Kimi vet helt tydligt mer om de olika typer av födokällor som finns i skogen. Övervakningsteamet har smakat på några av Kimis favoritfrukter och det visade sig att de smakar riktigt gott!

Däremot har teamet ofta stött på en röd frukt som heter mondokaki eller bongang. Men den rör varken Kimi eller Desi. Därför rör inte övervakningsteamet den heller. I desperata fall har övervakningsteamet ätit både örter och blad som de hittat i skogen – men bara om de är orangutanggodkända!

Stöd vårt arbete: Bli månadsgivare