En vild orangutanghane var tvungen att fångas in och flyttas när han kom för nära en by. En händelse som både väckte rädsla och nyfikenhet hos byborna.

Det var i september 2023 som en vild orangutanghane närmade sig en by på Borneo. När orangutanger gör detta skapar det ofta rädsla bland människor, och sådana här påhälsningar kan även vara en fara för orangutangen eftersom nära kontakter mellan djur och människa utgör en hälsorisk. Därför skickades bud till myndigheterna och vår indonesiska partnerorganisation BOS Foundation.

Under tiden försökte invånarna att skrämma bort orangutangen. Det gjorde att den inte rörde sig in i byn. Istället uppehöll den sig i ett träd i närheten, nära flodstranden. När BOS Foundation och myndigheten (BKSDA) anlände hade en stor skara människor samlats för att titta på – något som gjorde räddningsuppdraget mer komplicerat.

Oyo hade kommit alltför nära en by. Foto: BOSF

Veterinärerna förberedde sig på att använda en elpistol, men den smarta orangutangen upptäckte snabbt detta. Han kunde instinktivt känna att det var fara å färde, och han rörde sig snabbt från träd till träd för att undvika att bli fångad. Men med en hel del tålamod och väntan lyckades de tillslut skjuta en bedövningspil i ryggen på honom.

När han hade somnat kunde veterinärerna göra en hälsokontroll. Han blev senare undersökt mer ingående på BKSDA:s huvudkontor. Efter det blev han tillfälligt flyttad till Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter, och där fick han namnet Oyo. Några dagar senare förflyttades han till ett nytt område i regnskogen där han kan undvika att komma nära platser där människor bor.

Vill du stödja vårt arbete med att rädda och rehabilitera orangutanger?