I slutet av juli, närmare bestämt den 28:e, fick Otong ta nästa steg i rehabiliteringsprocessen. Det var dags att få komma till ö-universumet. Den sista anhalten innan han släpps ut i det fria.

Omplaceringsteamet, bestående av medicinsk personal, tekniker samt djurskydds- och kommunikationspersonal, lämnade Nyaru Menteng redan klockan sex på morgonen. Flyttprocessen gick smidigt och Otong hade sällskap av två andra orangutanger, Peanut och Priska.

Tog resan med ro

Under resan visade Peanut och Priska sitt obehag genom att vagga på sina transportburar. Otong förblev dock lugn och var samarbetsvillig inne i sin bur.

Otong är lite speciell på många sätt. Han sticker ut bland adoptionsorangutangerna då han är den ende som enbart har svenska adoptanter. Han kan också stoltsera med att ha varit omslagspojke för utställningen I Am the Forest, som bland annat visats i centrala Köpenhamn.

Otong på utställningen I Am the Forest i Köpenhamn.

Tillbaka till resan: Även efter ankomsten till Pilang Village Port var Otong lugn och väntade på ögonblicket som buren skulle öppnas. Sedan tidigare var det bestämt att Otongs och Peanuts transportburar skulle öppnas på samma plats.

Ändrade beteende

Men när stunden väl var inne, började Otong plötsligt att uppvisa ett aggressivt beteende. Han kände sig störd av människorna omkring sig efter resan.

Efter frisläppandet tog han sig omedelbart till den ena sidan av ön, mot utfodringsplattformen, och försökte få bort människorna därifrån. Detta tvingade så småningom teamet att flytta på sig och bege sig tillbaka för att öppna Priskas bur.

Några i personalen blev dock kvar inom synhåll för att observera Otong och Peanut. Ungefär fem till sju minuter efter uppståndelsen blev Otong lugn igen och kunde ses njuta av frukterna på sin matplattform. Han delade maten med Peanut, även om Otong så småningom bara åt papayablad och de överblivna bananerna som Peanut tappade från trädet ovanför, eftersom Peanut tog nästan alla bananer själv.

Etablering i sitt nya hem

Efter att resten av teamet återvänt från Priskas frisläppande sågs Otong fortfarande på samma ställe i 20 minuter. Han fortsatte att njuta av frukterna som han fått tidigare.

Nu kommer Otong få tid på sig att etablera sig i sitt nya halvvilda hem i väntan på dagen då han ska släppas ut i det fria.

Kolla in videon nedan för att se Otongs färd till ö-universumet.