Rumba hölls som husdjur i en månad innan hon kom till Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter. Nu är hon en del av skogsskolan där hon både har kul i vattenpölar och tar en tupplur i hammocken.

Förra året räddades flera föräldralösa orangutangungar och flyttades till rehabiliteringscentren Nyaru Menteng och Samboja Lestari. En av dem var Rumba, som var mindre än ett år gammal när hon anlände till Nyaru Menteng.

Hölls som husdjur

Den söta honan överlämnades frivilligt av invånare i staden Kasongan efter att hon hade hållits som husdjur i en månad. När Rumbas hälsotillstånd hade stabiliserats placerades hon i den lilla skogsskolegruppen.

Rumba håller sig gärna runt djurskötarna. Foto: Indrayana, BOSF.

Unga orangutanger har precis som människobarn unika egenskaper. De kan vara aktiva, flitiga, lata eller otroligt nyfikna. Rumba är något av en ensamvarg som tillbringar den mesta av tiden med sin djurskötare i skogsskolan. Den enda orangutang hon leker med är Iqo – en vän hon träffade under sin tid i karantän.

Gillar att sova

När hon är själv leker hon i någon av skogsskolans alla leriga vattenpölar. Förutom det är Rumba inte särskilt aktiv i skogsskolan. Hon brukar ta en tupplur i hammocken som djurskötarna brukar sitta i när de håller uppsikt när orangutangerna leker i träden. Djurskötarna har flera gånger fått ge upp sin plats så att Rumba kan sova en stund.

Hon är också väldigt klängig. När en djurskötare flyttar på sig, om än bara för att hämta en frukt från korgen, så börjar Rumba att skrika, som om hon var rädd för att bli lämnad. Men trots att hon är lite osäker så lär sig Rumba snabbt. Bland annat lärde hon sig nyligen att klättra i träd och äta löv. Hon är inte kräsen och äter vad hon får, speciellt när veterinären ger henne bananer och c-vitamin.

Blir fri en dag

Annars mår Rumba bra. Vi hoppas att hon med tiden kommer få bättre självförtroende och bli mer självständig, så att hon en dag kan bli fri att utforska Borneos skogar.

Rumba har fortfarande mycket att lära.