Något stort är i görningen på Nyaru Menteng –  världens största rehabiliteringscenter för orangutanger. Centret kommer nämligen flyttas till ett nytt område. Det gamla Nyaru Menteng ska istället användas för ekoturism.

En karta över området där det nya rehabiliteringscentret ska ligga.

Nyaru Menteng ligger i ett naturområde som ägs av av myndigheterna. Det har vår partnerorganisation BOSF fått använda under en begränsad period. Nu finns dock planer på att området ska användas för ekoturism, och det får givetvis inte påverka rehabiliteringen av orangutangerna.

Som tur är har BOSF ytterligare ett naturområde alldeles i närheten av det nuvarande rehabiliteringscentret, som fått namnet Nyaru Menteng 2. BOSF anser att det bästa för orangutangerna är att flytta dit, och att bygga nya och bättre anläggningar för dem i samband med flytten. Det handlar till exempel om en lekplats för skogsskoleeleverna, personalbyggnader och en utfodringsplattform. På så sätt handlar det inte bara om en ny adress: ramverket för att utveckla orangutangernas färdigheter blir också ännu bättre.

Området har redan en viss verksamhet. Där bor till exempel de orangutanger som av olika skäl inte kan återutsättas. Även förskolan för de minsta orangutangerna finns där. Men nu får de alltså alla sällskap av centrets skogsskoleelever.

Nyaru Menteng 2 är ett torvmosseområde med fantastisk biologisk mångfald och naturresurser, vilket är ett helt perfekt läge för skogsskolan. Torvmossen är en fantastisk plats att leka och lära på!

Att flytta ett helt rehabiliteringscenter med över 280 orangutanger och 100 anställda görs dock inte i en handvändning. Det är ett stort projekt men det är samtidigt en möjlighet att skapa något ännu bättre för skogsskoleeleverna, så att de får bästa möjliga förutsättningar att växa och utvecklas.

Om du vill stödja arbetet med att bygga upp Nyaru Menteng 2 kan du skicka ett bidrag via swish till 9001421, eller via vår sida för engångsdonationer

Tack för ditt stöd! 

Orangutangernas lekplats vid det som nu är Nyaru Menteng (foto: BOSF)