Under de senaste två månaderna har tre nya orangutangungar flyttat in till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

Tre ungar i åldern 6-10 månader har överlämnats till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng under de senaste två månaderna. De har alla förlorat sin mamma och har räddats av Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) och vår partner BOS Foundation. Nedan kan du lära känna de två hanarna Onyer och Ramangai, samt den lilla honan som ännu inte fått sitt namn.

Läs mer om räddningarna här.

Onyer

Onyer var 10 månader då han kom till Nyaru Menteng den 15 februari (Foto: BOSF)

Den 15 februari överlämnades den lilla orangutanghanen till Nyaru Menteng efter att BKSDA hade räddat honom. BKSDA hade konfiskerat den 10 månader gamla ungen från en lokalinvånare som påstod sig ha hittat Onyer ensam i skogen nära hans odlingsmark.

Onyer var lyckligtvis vid god hälsa. Han är för närvarande i karantän innan han kan börja i skogsskolan.

Den första dagen på rehabiliteringscentret var Onyer väldigt nervös. Det är förståeligt då han hamnat i en alldeles ny miljö. Han hade svårt att sova och grät varje gång en av djurskötarna reste sig, kanske för att han var rädd att lämnas ensam igen.

Lyckligtvis har Onyer god aptit, han dricker mycket mjölk och äter frukt. Han har börjat leka i gungan och klättra lite.

Bidra till vårt arbete här.

Ramangai

En lokalinvånare överlämnade denna 6 månader gamla hane till BKSDA och BOS Foundation. Han berättade att han hade hittat orangutangen i regnskogen när han var ute och jagade fåglar. Han sa att han blivit chockad då han såg en orangutangunge falla ner från ett träd utan något spår av ungens mamma. Han bestämde sig för att ta med sig orangutangen eftersom han inte ville lämna den ensam kvar.

Jägaren hävdade att han var tvungen att bära ungen i tre dagar och matade den med kaffe och bananer. Detta ledde till att ungen blev kraftigt uttorkad och svag. På väg till Nyaru Menteng fick Ramangai därför vätska intravenöst. Hans vätskenivå var tillbaka till det normala två dagar senare.

Under karantänen har Ramangai varit rastlös, speciellt under nätterna. Det beror naturligtvis på att han lider av svåra trauman efter att ha förlorat sin mamma och att han plötsligt är i en helt ny miljö bland främlingar.

Ännu icke namngiven orangutanghona

tre nya orangutangungar

Den 23 mars överlämnade BKSDA ytterligare en orangutangunge till Nyaru Menteng, som omedelbart undersöktes av veterinär.

Ungen hittades av en lantbrukare som förklarade att han hade funnit orangutangen när han var ute och fiskade. Han tog hand om ungen i en vecka innan han frivilligt överlämnade henne till BKSDA.

Veterinärens undersökning visade att orangutangungen var vid god hälsa. Hon har god aptit när det kom till bananer och mjölk. Liksom Onyer och Ramangai är hon nu i karantän.

Läs mer om att rädda och rehabilitera orangutanger här.