Många adoptanter har genom flera år kunnat följa med i de framsteg som Miko har gjort på Nyaru Menteng. Nu har han och sju andra orangutanger blivit återförda till regnskogen.

2021 avslutades på bästa möjliga sätt: Åtta orangutanger blev nämligen återförda till regnskogen och börjar nu ett nytt liv i det vilda!

Ögonblicket då en orangutang har fullfört rehabiliteringsprocessen och transportburens lucka öppnas mot ett helt nytt liv i frihet är oslagbart. För oss på Save the Orangutan och för många av våra bidragsgivare var just denna återinföring helt speciell: Bland de åtta orangutangerna fanns nämligen Miko som i under många år har varit del av vårt adoptionsprogram.

Från liten och hjälplös till vild orangutang

Miko som unge
Miko när han fortfarande var en orangutangunge.

Miko kom till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng i 2010 endast tre månader gammal. Han var underviktig, uttorkad och hade sår på händer och fötter vid ankomsten. Som tur var återhämtade han sig fort. Sedan dess har Miko blivit en självständig orangutang med massor av charm och välutvecklade orangutangfärdigheter. Och det är just precis färdigheterna som gör att han nu är klar till ett nytt kapitel i regnskogen tillsammans med sju andra kamrater.

Läs även: Ben och Mikos flytt – sista provet innan frihet

Vår indonesiska samarbetspartner BOS Foundation stod tillsammans med de indonesiska myndigheterna Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) för återföringen. Den utfördes i två omgångar: Miko sattes på fri fot den 14 december tillsammans med Suci, Mony och Pickle. Två dagar senare, den 16 december, var det Ating, Lido, Sembara och Pettos tur.

20 timmars resa till nationalparken

Återföringsteamet och orangutangerna reste från Nyaru Menteng kvällen innan återföringen. Resan mot Bukit Baka Bukit Raya Nationalpark (TNBBBR) är lång, och teamet råkade ut för flera utmaningar på vägen eftersom kraftig nederbörd hade gjort vägen lerig. Det tog cirka 20 timmar med bil och båt innan de var framme vid destinationen.

Men sedan gick allt som smort!

En lerig resa
De leriga vägarna var en utmaning under orangutangernas resa till deras nya hem (foto: BOSF)

Miko och Pickle påbörjade äventyret ihop

Pickle och Miko var utvalda att bli återförda tillsammans eftersom de redan kände varandra från Ö-universitetet. Pickles bur öppnades först. Han var förståeligt nog var en smula upphetsad efter den långa resan, och bestämde sig för att det nog var bäst att stanna på marken nära människorna. Han verkade inte alls sugen på att klättra upp i träden. Med hopp om att Miko kunde lugna Pickle, la teamet på ett kol för att snabbt släppa Miko.

Miko i regnskogen
Miko på sin första dag i regnskogen (foto: Indrayana, BOSF)

På trots av att de två orangutang hanorna brukar vara vänner blev teamet oroliga för att de skulle börja slås med varandra. För att minska stressen lämnade återföringsteamet platsen och kvar var endast övervakningsteamet. Tanken var att den mänskliga närvaron stressade orangutangerna. När folkmassan hade skingrats kunde Pickle slappna av. Han satte sig vid flodbrädden för att lugnt observera Miko och de resterande människorna.

När Miko äntligen kunde koncentrera sig om sina nya omgivningar satt han först en stund och njöt av några bambublad innan han närmade sig Pickle. Övervakningsteamet höll andan. De två började små-brottas men Pickles vänliga dominanta beteende fick Miko att slappna av och bjuda in till lek istället. De två började leka på flodbrädden där de blivit frisläppta.

Stöd vårt arbete: Hjälp oss att återskapa regnskogen

En bra början för alla åtta

De andra orangutangerna såg också ut att njuta av friheten. Suci och Mony undersökte äventyrshungrande djungeln och letade föda tillsammans. När kvällen sedan smög sig på letade de rätt på var sin plats att bygga bo på – nära varandra under regnskogens lövverk.

Lido utforskade skogen aktivt från första stund. Hängandes från grenarna  letade hon efter måltider, och klättrade vidare efter hon tömt området för föda.

De första timmarna i skogen gick allt fullständigt som planerat och alla åtta orangutanger visade att de var redo att utforska deras nya hem. Den kommande tiden kommer övervakningsteamet regelmässigt att observera dem i skogen – och vi ser fram emot att dela nyheter med er!

Moni släpps fri
Moni är äntligen fri (foto: Apicon, BOSF)