Under sensommaren välkomnade rehabiliteringscentret Nyaru Menteng två små nya boende. De två ungarna hade båda förlorat sin mamma och har därför nu blivit del av rehabiliteringsprogrammet.

Två små orangutangungar räddades tidigare i år av räddningsgruppen hos Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) och överlämnades till Nyaru Menteng, rehabiliteringscentret för orangutanger. Här har de fått vård och träffat de andra orangutangungarna i skogsskolan, där djurskötarna måste lära dem de färdigheterna som deras mamma tyvärr inte längre kan lära dem.

Läs också: 12 orangutanger räddade under 2020

Läs mer om de två nya eleverna i skogsskolan nedan.

Jeni

Nyaru Mentengs två nya orangutangungar
Jeni (Foto: Andri Kornelius/BOSF)

Jeni kom till Nyaru Menteng den 24 augusti 2020. Hon var då 10 månader gammal och vägde bara 5 kg. Hon hade torr hud och sår på ryggen och benen. Därför var det ingen tvekan om att hon hade traumatiska upplevelser i bagaget.

Precis som alla andra orangutanger som kommer till centret, blev hon först placerad i karantän. I början var det svårt för henne att vänja sig vid de nya omgivningarna. Hon hade problem med sitt skadade ben och visade tecken på chock. Detta var inte förvånande, då hon nyligen utsatts för traumatiska upplevelser när hon förlorade sin mamma.

Läs mer om hur du kan stödja vårt arbete.

I det vilda är orangutangungar helt beroende av sin mamma, som tar hand om dem och lär dem de färdigheter som behövs för att klara sig i regnskogen. När de förlorar sin mamma i så ung ålder orsakar det trauma. Centrets veterinärer och djurskötare var dock fast beslutna att få Jeni att känna sig trygg i sitt nya hem. Och lyckligtvis har Jeni det mycket bättre nu, och i september kunde hon börja i skogsskolan med de andra orangutangungarna. Varje dag visar Jeni hur mycket hon älskar att klättra i träd och inte minst – att äta!

Nyaru Mentengs två nya orangutangungar
Alexander då han räddades (Foto: Andri Kornelius/BOSF)

Alexander

Nyaru Mentengs två nya orangutangungar
Alexander (Foto: Andri Kornelius/BOSF)

Alexander räddades den 25 augusti när han var ungefär 9 månader gammal. Han hittades enligt uppgifter av en lokalinvånare som berättade att han hade sett en vuxen orangutanghona attackeras av en hund. Orangutanghonan bar på en unge, men hade flytt i panik och lämnat kvar ungen. Lokalinvånarna tog hand om orangutangungen och hade ungen i en bur i ungefär en vecka innan BKSDA kom för att hämta ungen.

Efter 11 dagars vård överlämnades Alexander till Nyaru Menteng den 5 september 2020. Här kunde veterinärerna konstatera att han bara vägde 3,5 kg och att han hade torr hud och sår på både ben och armar. Under de två första månaderna hade han matsmältningsproblem och magen var uppsvälld. Han vägrade att dricka mjölken som djurskötarna gav honom. Liksom Jeni upplevde han trauma och sorg.

Lyckligtvis visar han tecken på positiv utveckling. Han vänjer sig sakta men säkert vid sitt nya liv och i november fick han börja i skogsskolans dagis. Här gillar han att leka i träden med sina nya vänner – inklusive Jeni.

Läs mer om att rädda orangutanger.