Lär känna skogarna där vi arbetar för att skydda och återetablera regnskogen. Alla områden är hem till orangutang-populationer. 

Den 21 mars var det den Internationella Skogsdagen. En dag då världens skogar firas och då vi sätter fokus på livet i skogarna och skogsskövling. Och det med rätta.

Natur och skog världen över är av enorm betydelse för såväl biodiversitet som för oss människor. Trots det tar vi inte alls tillräckligt hand om våra dyrbara skogar.

Save the Orangutan arbetar benhårt för att skydda och återetablera regnskogen på Borneo – och vårt fokus är såklart särskilt de områden där orangutangerna lever. Vi tar med er på en kort visit till Borneo för att ni ska kunna lära känna de områden där vi arbetar tillsammans med lokalbefolkningen för att ta hand om regnskogen och de vilda orangutangerna.

Mawas

Hem till över 2500 vilda orangutanger

Regnskogsområdet Mawas är med sina 309.000 hektar ungefär samma storlek som Gotland. Stora delar av Mawas består av torvmosseskog, som i sin tur består av flera hundra års organiskt material. Det gör att torvmosseskogen har väldigt goda egenskaper när det gäller upplagring av kol. De är också områden med ett helt speciellt djurliv. Bland annat orangutanger älskar torvmosseskog.

När Mawas på. 1990 talet utpekades som en plats där det skulle dyrkas ris, etablerades flera hundra avrinningskanaler i området. Det fick stora konsekvenser för ekosystemet eftersom torvmossen blev uttorkad. Torr torv brinner lätt så det gör skogen väldigt utsatt med tanke på skogsbränder.

Även fast Mawas numera är naturskyddsområde är det nödvändigt att skydda området samt i hög grad att återetablera de områden som redan förstörts av skogsbränder. Tillsammans med vår partner BOS Mawas och lokalbefolkningen skyddar vi delar av Mawas och återplanterar nya träd i de områden som har förstörts. Flera av våra internationella partners gör det samma i andra delar av Mawas.

Rungan-skogen

Rungan-skogen
Expedition i Rungan-skogen

Hem till över cirka 3000 vilda orangutanger

Rungan-skogen är – till skillnad från de andra områdena som vi arbetar i – inte naturskyddsområde. Bedömningen är att ungefär 80% av orangutangerna på Borneo lever utanför skyddade områden, så vi vill givetvis gärna täcka både skyddade och ej skyddade naturområden i vårt arbete.

Rungan-skogen är cirka 130.000 hektar och har en helt fantastisk biodiversitet. Tyvärr är området pressat av den industriella utvecklingen. Därför arbetar vi tillsammans med Borneo Nature Foundation för att skydda så mycket av det kvarstående området som möjligt: Vi arbetar för att lokalbefolkningen får nya hållbara intäktskällor, stödjer ursprungsbefolkningar i kampen för rätten till skogen, patrullerar i områdena och mycket mera.

 

Sebangau nationalpark

Hem till cirka 6000 vilda orangutanger

Sebangau i Centrala Kalimantan är ett relativt nytt område för oss att arbeta i. Sebangau har tidigare varit utsatt för massiv skogsavverkning – både industriell och olaglig. Nu när området har blivit nationalpark arbetas det för att kompensera för de ödeläggelser som den annars fantastiska skogen har varit utsatt för. Sebangau på 570.000 hektar är ett av Borneos viktigaste regnskogsområden. Precis som Mawas är det torvmosseskog, och så är det hem för många viktiga populationer hotade Borneo-orangutanger i låglandsområden och vitkindad gibbon.

Vår partner i Sebangau är Borneo Nature Foundation.

 

Moni återförs till skogen
Monis bur öppnas i vårt återföringsområde i TNBBBR (foto: Apicon, BOSF)

Bukit Baka Bukit Raya nationalpark (TNBBBR), Kehje Sewen-skogen och Bukit Batikap Protected Forest

Hem till lite under 500 återförda orangutanger

TNBBBR, Kehje Sewen-skogen och Bukit Batikap Protected Forest används alla tre som återföringsområden. Det innebär att orangutangerna som har genomgått rehabiliteringsprocessen på Nyaru Menteng eller Samboja Lestari blir återförda till de här områdena. Orangutangbestånden i dessa områdena är altså helt nya och vi hoppas på att de på sikt blir stora och hållbara.

Post-övervakningsteam patrullerar i områdena och observerar de återförda orangutangerna för att säkra att de klarar sig väl.

 

Vill du vara med och skydda Borneos regnskog? Stöd vårt regnskogsprogram här.