I slutet av 2020 gjorde övervakningsteamet i nationalparken Bukit Batikap en betydelsefull upptäckt: den frisläppta orangutangen Inung hade blivit mamma!

När övervakningsteamet i nationalparken Bukit Batikap i slutet av förra året gick sin patrulleringsrunda för att observera orangutangerna i området förväntade de sig inte något utöver det vanliga. Därför var det en mycket positiv överraskning när de råkade se orangutanghonan Inung, med en liten unge som höll ett fast grepp om mamma.

Ett av de bästa tecknen på ett framgångsrikt rehabiliteringsförlopp är när en rehabiliterad orangutanghona får en unge i det vilda och med det även bidrar till en ny population vilda orangutanger. Det var därför en mycket glad överraskning när teamet hittade rehabiliterade orangutangen Inung, som levt i det vilda i åtta år, tillsammans med sin unge.

Läs också: Frisläppta orangutangen Signe har fått en unge i det vilda

Ny orangutangunge upptäckt
Inung och ungen Indie, född mellan juli och oktober 2020 (Foto: BOSF)

Ungen fick namnet Indie och efter upptäckten observerade teamet mamma och unge under två hela dagar. Inung verkade ha god aptit och sågs äta olika slags föda, bland annat frukt, blad och termiter. Inung sågs också äta tillsammans med sin äldre dotter Ina och i närheten av Cindy och Stellar, ett annat mamma-unge-par.

Teamet uppskattade att Indie fötts mellan juli och oktober, eftersom Indie var tillräckligt gammal för att sträcka sig ut efter grenar och kunde klamra sig fast vid mamma Inungs rygg. Teamet har dock ännu inte kunnat bekräfta könet.

Inung och ungen Indie såg båda ut att vara friska och verkade klara sig bra i regnskogen. Vi önskar Inung och Indie en fortsatt god och trygg tillvaro i det vilda!

Här kan du bidra till vårt arbete.