I måndags bekräftades att upp till åtta gorillor på San Diego Zoo Safari Park smittats av coronaviruset. Save the Orangutan följer utvecklingen.

Sedan i början av coronapandemin har experter varnat för risken att coronaviruset kan drabba våra nära släktingar – människoaporna. Därför har Save the Orangutan och våra indonesiska partners sedan i våras infört restriktioner på rehabiliteringscentren och bedrivit förebyggande insatser i byar nära rehabiliteringscentren samt i och kring de skogsområden där det finns vilt levande orangutanger.

Nu har det första fallet av COVID-19 hos människoapor bekräftats hos gorillor i San Diego Zoo. Det skriver parken i ett pressmeddelande.

När flera gorillor börjat hosta beslutades det att testa apornas avföring. Laboratorieanalyserna visade att flera av gorillorna testats positivt för coronaviruset SARS-CoV-2. Det befaras dock att hela flocken kan ha smittats.

Läs också: COVID-19 och den akut hotade orangutangen

Save the Orangutan följer utvecklingen noga

Hos Save the Orangutan är vi mycket uppmärksamma på vad som sker på San Diego Zoo:

”Vi vet att människoapor är känsliga för många sjukdomar som förekommer hos människor. Nu har det bekräftats att de också kan smittas av coronaviruset och det är naturligtvis oroväckande,” säger Hanne Gürtler, Save the Orangutans generalsekreterare.

Även om gorillorna förväntas återhämta sig vet man ännu inte hur viruset på sikt kommer att påverka dem.

”Det är avgörande hur gorillorna reagerar på viruset och hur sjuka de blir. Vi kommer noggrant följa med hur situationen utvecklas i San Diego och ta lärdom av det i förhållande till de 400 föräldralösa orangutangerna på rehabiliteringscentren på Borneo,” säger Hanne Gürtler.

Förebyggande åtgärder för att skydda orangutangerna

När pandemin drabbade Indonesien infördes ett stort antal restriktioner på rehabiliteringscentren för de föräldralösa och nödställda orangutangerna för att skydda personal och orangutanger från smittan.

Under våren ledde Save the Orangutan och våra partners en större insats mot COVID-19 i ett stort antal byar på Borneo för att förhindra att orangutangerna och lokalbefolkningen skulle smittas. Alla byarna ligger antingen nära områden där vilda orangutanger lever eller i närheten av rehabiliteringscentren.

Läs också: Här är våra insatser mot COVID-19

Genom insatsen fick lokalbefolkningen information om förebyggande åtgärder mot COVID-19, samt vad man ska göra om man får symtom. Samtidigt delades hygienartiklar och skyddsutrustning ut i byarna.

”Insatsen har haft mycket positiva resultat. Pandemin är dock långt ifrån över och därför inledde vi en ytterligare insats redan i december baserat på våra tidigare resultat. Det har blivit allt viktigare att fortsätta med detta arbete nu när nya, mer smittsamma, varianter av viruset hotar, ” säger Hanne Gürtler och tillägger:

”Fallet med smittan hos gorillorna visar att dessa insatser verkligen är viktiga. Vi följer noga med coronavirusets påverkan på gorillorna och har en nödplan ifall smittan trots allt skulle drabba orangutangerna. ”

(Bild: Pixabay)