Hur ger man barn och unga mer kunskap om naturen som omger dem? Jo, det skulle till exempel kunna vara att låta dem teckna sig till större förståelse.

Människorna som bor nära regnskogen har stor betydelse för dess skydd. Framför allt den unga generationen är avgörande i kampen för naturens framtid.

Utbilda med kreativitet

Därför handlar en del av arbetet som vi gör på Borneo, tillsammans med vår indonesiska partnerorganisation BOS Foundation, om att utbilda de unga på kreativa och roliga sätt.

I februari genomförde till exempel BOS en affischritartävling bland skolelever i Samboja Lestaris skogsområde. Ett område som är hårt pressat av avskogning och som snart blir granne med landets nya huvudstad Nusantara.

”Vi hoppas skapa fascination och förståelse för naturen som dessa barn och unga lever nära. Förhoppningsvis hjälper det den nya generationen att driva på för mer naturskydd”, förklarar Marie Sigvardt, som är programansvarig på Save the Orangutan.

Tema miljöförstöring

Eleverna var indelade i team och fick tre timmar på sig att släppa loss all sin kreativitet. Temat var miljöförstöringen i skog- eller vattenekosystem och efteråt var det dags att presentera affischerna. Detta gav både blyga och mer självsäkra elever en möjlighet att träna på att tala offentligt.

Det här är Team Rajawalis alster och texten lyder: Bevarandet av naturen ligger i våra händer

Tävlingen genomsyrades av både god stämning och entusiasm, och det kommer att bli många fler liknande evenemang framöver för att stärka bandet mellan barn och unga och regnskogen.

Fakta
Teckningstävlingen var en del av ett projekt med stöd av den danska civilutvecklingsorganisationen Civilsamfund i Udvikling (CISU).

Foto: Fachmi, BOSF