För två veckor sedan flyttades åtta orangutanger ut till ö-universitetet där de nu ska visa att de klarar av att överleva som vilda orangutanger.

När orangutangungarna på rehabiliteringscentret har tagit sig igenom skogsskolans alla stadier är det dags för den allra sista rehabiliteringsfasen ute på en universitetsö.

Universitetsöarna är regnskogsklädda öar där orangutangerna kan leva i naturlig miljö samtidigt som de övervakas av personalen. Här sätter orangutangerna sina färdigheter som de lärt sig i skogsskolan på prov. När personalen bedömer att de är redo är det tid för orangutangerna att återvända till det vilda.

Att flytta ut till universitetsöarna är därmed ett stort steg. Och det steget tog åtta orangutanger framgångsrikt tidigare denna månad. En av dem är Meryl, som är en av våra adoptionsorangutanger.

Meryl

Orangutangerna utforskade nyfiket omgivningen

I och med att det var hela åtta orangutanger som skulle ta det stora steget var det nödvändigt att transportera dem från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng till ön Badak Besar i två omgångar.

Den 10 november fick Meryl, Beni, Sura och Winey flytta ut i sitt nya hem. Två dagar senare reste Kejora, Obama, Susanne och Liti ut till ön.

När transportburarna öppnades efter fyra timmars båtfärd var alla orangutangerna ivriga på att leka med varandra kring foderplattformen. Senare började de lugnt utforska sin nya omgivning och klättrade upp i öns höga träd.

Och nu då?

De åtta orangutangerna vänjer sig nu i lugn och ro vid att hitta sin egen föda i skogen på ön. Personalen delar även varje dag ut kompletterande föda vid foderplattformarna för att säkerställa att orangutangerna får rätt näring.

Vi ser fram emot att berätta mer om hur de går för de nyinflyttade!

Stöd vårt arbete: Ge en orangutangadoption i gåva

Meryl
Meryl på ön där hon och hennes vänner från skogsskolan nu bor (Foto: BPI)

Meryl

Meryl hittades när hon var åtta månader gammal hos en familj som hade henne som husdjur. Räddningsteamet hittade henne i en korg. Hennes arm var bruten, hon var undernärd och hade ingen livsgnista kvar i sina stora bruna ögon.

Idag är Meryl en självsäker och mycket aktiv orangutang som har klarat sig mycket bra i skogsskolan. Hon är sju år gammal nu och redo att testa sina färdigheter på universitetsön. Meryl är också en populär orangutang i vårt adoptionsprogram och därför är hennes flytt till ön också en stor händelse för många av de som stöttar vårt arbete.