Ny forskning visar att borneoorangutanger förlorar muskelmassa under perioder med begränsat med frukt, då de inte har tillräckliga fettreserver. Regnskogsskövling och klimatförändringar förvärrar situationen ytterligare.

Foto: BOS Foundation

Livsmiljöförlust är ett av de största hoten mot orangutangerna på Borneo, som förklarats akut hotade av IUCN. Nu betonar en ny anmärkningsvärd studie att det är absolut nödvändigt att skydda regnskogen för att kunna bevara orangutangerna.

Forskarna bakom studien noterade att borneoorangutangernas muskelmassa sjönk avsevärt under perioder med begränsad frukttillgång. Detta är en överraskande upptäckt, eftersom orangutanger är kända för att kunna lagra och använda fett som energi och därmed klara av perioder med begränsad föda.

Men nu när klimatförändringar och regnskogsskövling gör det svårare att hitta föda, räcker fettdepåerna som orangutangerna bygger upp under fruktrika perioder helt enkelt inte till. Detta gör det tydligt att ytterligare störningar i orangutangernas försörjningssätt kan få stora konsekvenser.

”Naturvårdsplanering måste ta frukttillgänglighet i beaktande i skogsområden eller korridorer som orangutanger kan komma att leva i när avskogningen fortsätter”, säger studiens huvudförfattare PhD Caitlin A. O’Connell från Rutgers University-New Brunwick i ett pressmeddelande.

Honor och hanar i alla åldrar förlorade muskelmassa

Forskarna mätte mängden av slaggämnet kreatinin i vilda orangutangers urin för att bedöma djurens variationer i muskelmassa under perioder med fruktbrist jämfört med perioder med rikligt med frukt. De 1 130 undersökta proverna samlades in mellan 2009 och 2017.

Både honor och hanar i alla åldrar konstaterades förlora muskelmassa under de fruktfattiga perioderna. Det betyder att dessa människoapor nått en punkt där alla fettreserver förbrukats och där muskelmassan istället börjat förbrännas.

”Orangutanger verkar går igenom cykler där de ökar i fett och möjligen också muskelmassa och sedan använder fett och muskler som energi under de perioder då de har svårt att hitta sina favoritfrukter och när kaloriintaget är betydligt lägre”, säger Erin Vogel, studiens seniorförfattare och chef för Laboratory for Primate Dietary Ecology and Physiology, som genomfört forskningen.

Läs också: Vi återskapar regnskogen

Forskningsresultat bidrar till att skydda orangutangerna

Studien, som är publicerad i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports, har letts av forskare från Rutgers University och baseras på datainsamling i Mawas området på Borneo vid Tuanan Research Station, som Save the Orangutan samarbetar med.

”Forskningsresultat som dessa är viktiga i förhållande till prioritering av våra insatser för att bevara den akut hotade orangutangen”, säger Hanne Gürtler, generalsekreterare för Save the Orangutan.

Stöd vårt arbete: Bli månadsgivare