Efter ännu en framgångsrik rehabiliteringsprocess har fyra orangutanger blivit återförda till deras hem i regnskogen.

När orangutanger blir återförda till naturen är det som oftast efter många års rehabilitering. Den 18 maj 2022 blev de fyra individerna Dius, Jazzboy, Itang och Sebangau utsatta i naturen. De hade alla spenderat minst 7 år på Nyaru Mentengs rehabiliteringscenter.

En av förklaringarna till varför rehabilitering av orangutanger är så tidskrävande finner vi i deras familjestruktur. Orangutanger stannar med sin mamma i 6 till 7 år och måste lära sig en rad färdigheter innan de kan klara sig på egen hand. Den rollen måste djurskötarna på Nyaru Menteng leva upp till när de ska fungera som ersättnings-föräldrar för de minsta orangutangerna, och därför är det varken en enkel eller snabb uppgift att förbereda orangutanger på vuxenlivet.

Stöd vårt arbete: Följ en orangutang hem till regnskogen.

Orangutanger lär genom socialisering

När Dius, Jazzboy, Itang och Sebangau ankom till Nyaru Menteng var de alla fyra under 5 år gamla. Dius och Itang var både två endast 18 månader. När orangutangerna är så unga vid ankomst så kan det kännas som att det önskade resultatet, vuxna och överlevnadsduktiga orangutanger, existerar någonstans långt bort i fjärran.

Det är en av de stora likheterna mellan oss människor och orangutanger: deras naturliga beteende ligger inte endast i deras instinkter men är till stor del något de lär sig under den första delen av deras liv med deras mamma. De är starkt beroende av att bli upplärda i hur de ska klara sig. Hur de använder deras omgivningar som redskap, hur de bygger bon och förflyttar sig i trädkronorna, samt vilka blad och frukter som är ätbara. Allt detta tar otroligt mycket övning och tid att lära sig. Som tur är har de föräldralösa orangutangerna på våra rehabiliteringscenter varandra att lära sig ifrån.

Jazzboy möter friheten (Foto: BOSF)

De fyra orangutangerna har alltså genomfört alla faserna som ingår i en lyckad rehabiliteringsprocess galant. Och till slut var de äntligen redo att bli återförda till naturen. Själva återföringen är också ett stort projekt. Ansvar, arbetsuppgifter och transportmedel ska koordineras och mobiliseras och orangutangerna ska såklart utsättas i det vilda på ordentligt vis. Men nu är de på plats och kan bidra till skogen och ekosystemet. Samma ekosystem som i flera tusen år har utvecklat sig i takt med orangutangerna som levt där.

Dius innan återföringen (Foto: BOSF)

Återföringen utfördes av vår Indonesiska partnerorganisation BOSF (Borneo Orangutan Survival Foundation) i samarbete med lokala myndigheter (BKSDA).