Trots att de inte träffats på så länge som 26 år kommer människoapor ihåg vänner och bekanta från förr. Det visar en ny studie från ett internationellt forskarlag.

I studien har schimpanser och bonoboer (dvärgschimpanser) fått titta på bilder av artfränder. Det visade sig att de tittade längre på bilder av individer som de en gång känt, än på främlingar.

Forskningsresultatet tyder på att människoapor kan minnas vänner och bekanta från så långt tillbaka i tiden som 26 år. Tidigare har detta bara konstaterats hos delfiner som kunde minnas bekantskaper från 20 år tillbaka.

Ville forska på minnet

Att människoapor är intelligenta och besitter en välutvecklad social förmåga är väl känt, men vad minnen spelar för roll i deras sociala kontext har tidigare varit okänt.

Forskare i psykologi från ett internationellt team hade haft en känsla av att människoapor som de inte träffat på flera år mindes dem när de åter sågs. Det fick dem att fundera på hur långt tillbaka djurens sociala minnen egentligen sträckte sig.

Följde apornas ögonrörelser

För att undersöka detta fick schimpanser och bonoboer på djurparker i Skottland, Japan och Belgien möjlighet att delta i ett experiment. En bildskärm placerades utanför inhägnaden och en flaska med ett fastsatt munstycke som aporna kunde dricka fruktjuice ur. På så sätt satt de relativt stilla när de tittade på bilder på skärmen och forskarna kunde följa deras ögonrörelser. Totalt 26 apor valde att titta på bilder.

Till vänster en bild från Edinburgh Zoo där en schimpans frivilligt dricker juice medan den tittar på bilder. Till höger exempelbilder på en tidigare gruppmedlem och en okänd bonobo av samma kön. Foto från forskningsstudien.

Bilderna som föreställde vänner och bekanta bestod både av individer som dött eller som flyttats och tidigare varit i samma grupp som den som tittade.

Tittade längre på välkända ansikten

Undersökningen visade att aporna i genomsnitt tittade 0,25 sekunder längre på bilder av individer som de träffat tidigare. Detta tolkade forskarna som igenkänning.

”Hade de inte känt igen dem på något sätt hade vi förväntat oss att de tittat på samma sätt som på okända individer”, säger en av forskarna, Christopher Krupenye, som verkar vid det amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

Positiv anknytning spelade roll

Studien visade även att aporna tittade mer på bilder av individer som de hade haft ett positivt band till, i motsats till sådana som de kanske hade haft en konflikt med.

”De visar alltså ett större intresse för det som vi skulle kalla för deras vänner”, menar studiens huvudförfattare, Laura Simone Lewis, postdoktorand på amerikanska UC Berkeley.

En sådan här typ av studie är inte bara rörande, menar forskarna slutligen, utan fyller även ett annat syfte.

”Människoapor är extremt utrotningshotade och om vi inte arbetar proaktivt med att rädda dem så riskerar vi att förlora de här arterna under vår livstid”, säger Christopher Krupenye.

Inget tvång i studien

Detta faktum inverkade även på hur studien utformades. Ingen apa blev tvingad att medverka, utan det var helt frivilligt om de ville titta på bilderna eller inte.

Laura Simone Lewis ser fram emot allt vi kommer kunna lära oss om apor.

”Kanske kommer vi i framtiden börja förstå mer om hur de minns, och om de saknar eller inte saknar individer som inte längre finns runt dem”, säger hon.

Källa: Business Insider

Läs mer om studien