Brittiska BBC har efter ett år av undersökningar kunnat avslöja ett globalt tortyrnätverk som njuter av att se babymakaker skadas och dödas på film.

Den fruktansvärda nyheten har fått stor spridning i internationella medier. Det handlar om hundratals kunder i USA, England och andra länder som betalar indonesier för att se långsvansade makaker bli misshandlade, torterade och ibland dödade på film.

Håller till på Telegram

Tortyrnätverket uppstod enligt uppgift på Youtube och har därefter flyttat över till privata grupper på meddelandeappen Telegram. De inblandade har sedan haft makabra omröstningar om hur de tyckt att aporna ska plågas och med vilka typer av verktyg.

Nätverket kunde avslöjas sedan journalister från BBC gick med i en av tortyrgrupperna på Telegram och låtsades vara intresserade. De lyckades både spåra förövarna i Indonesien och kunder runt om i världen.

Polisen jagar de inblandade

Efter det avskyvärda avslöjandet är polisen i flera länder inkopplad och flera personer har redan arresterats – både förövare och kunder.

”Alla som är involverade på ett eller annat sätt kan räkna med att vi kommer och knackar på deras dörr förr eller senare – ingen kommer att komma undan”, säger en amerikansk polis till BBC.

Orangutanger utnyttjas

Tyvärr råkar även orangutanger illa ut när de till exempel blir tillfångatagna och hålls som husdjur, eller visas upp för turister. Det finns även förfärliga fall där orangutanger utnyttjats på bordeller och sedan blivit räddade.

Fakta
Den långsvansade makaken lever bland annat på Borneo. Den är utrotningshotad precis som orangutangen.