Ett internationellt forskarlag har observerat en sumatraorangutang behandla ett sår i ansiktet med läkande löv. Det är första gången man har sett ett vilt djur göra det. Förmågan att använda sig av medicinalväxter kan komma från en gemensam anfader till människor och apor menar forskarna.  

Orangutanghanen Rakus hade fått ett fult sår i ansiktet. Kanske kom det från ett slagsmål med en annan hane i området – det såg i alla fall inte bra ut.

Tre dagar efter skadan gjorde dock Rakus något oväntat: Han började plocka noggrant utvalda löv av en speciell växt, tuggade på dem och lade dem sedan exakt på såret, som om det vore ett plåster. Efter fem dagar hade såret börjat växa ihop, och efter en månad var det helt läkt.

Den här händelsen är väldigt speciell. Det är första gången någonsin som forskare har observerat en orangutang, eller ett vilt djur, som behandlar ett sår med medicinalväxter.

”De är våra närmaste släktingar, och detta pekar återigen på likheterna vi delar med dem. Vi är mer lika än vi är olika”, säger biologen Dr Isabella Laumer från Max Planck-institutet i Tyskland, som också är huvudförfattare till studien till BBC.

Orangutan Rakus
Rakus innan han påbörjade sin behandling (Foto: Armas / Suaq Project / Max Planck Institute)

En medveten handling

Rakus är en vild sumatraorangutang som lever i ett skyddat regnskogsområde. Han observerades kontinuerligt av biologer från både Max Planck Institutet och Universitas Nasional i Indonesien. Resultatet från deras studie har precis publicerats i den vetenskapliga tidskriften Scientific Reports.

Forskarna tittade fascinerat på när Rakus valde ut växten och tuggade på den tills den bildade en sorts salva, som han alltså sedan smetades på såret. Den aktuella växten är en klätterväxt med antiinflammatoriska och smärtlindrande egenskaper. Den används ofta i traditionell medicin.

Forskarna uppfattar det som att Rakus var medveten om att han använde medicin.

“Rakus beteende verkade vara helt avsiktligt när han behandlade sitt sår med växtsalvan. Beteendet upprepades flera gånger, inte bara med växtsalvan, utan även senare med mer fast växtmaterial, tills såret var helt täckt. Hela processen tog lång tid”, förklarar Isabelle Laumer till Science Daily.

Forskarna märkte också att Rakus vilade mycket mer än vanligt under den här tiden, vilket tyder på att han försökte återhämta sig från sin skada.

Orangutangen Rakus
Så här fint såg såret ut efter bara en månad (Foto: Safruddin/Max Planck Institute of Animal Behavior/Reuters)

Människor och apor har mycket gemensamt

Det är inte första gången människoapor visar att de kan självmedicinera. De kan till exempel äta vissa specifika växter som hjälper till att läka parasitinfektioner, eller gnugga växtmaterial på huden för att behandla ömma muskler. Ändå är det man nu sett helt unikt – en orangutang som behandlar ett sår.

Enligt forskarna visar detta beteende på en annan sak som vi människor har gemensamt med människoapor. De påpekar att förmågan att behandla sår med växtmedicin kan komma från en avlägsen förfader som människor och människoapor delar. De ska nu observera fler orangutanger för att lära sig mer om de har samma beteende som Rakus.

Hjälp oss att rädda fler orangutanger