En orangutangunge räddades och fördes till rehabiliteringscentret Samboja Lestari den 9 augusti. Den räddade orangutanghanen är för tillfället i karantän och är efter omständigheterna vid god hälsa.

Strax efter midnatt den 9 augusti lämnades en orangutangunge som precis räddats över till rehabiliteringscentret Samboja Lestari av räddningsteamet Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA).

Enligt uppgifter hade byborna hittat en orangutangunge och efter att räddningsteamet mottagit information om ungen hade de genast skyndat sig iväg på räddningsuppdrag till byn som ligger mer än 200 kilometer bort.

Läs också: Redan tre orangutangungar räddade i år 

orangutangunge räddad
Enligt lokalbefolkningen hittades ungen ensam ute i skogen utan sin mamma.

Ungen hittades ensam utan sin mamma

Enligt lokalbefolkningen hittades ungen ensam ute i skogen utan sin mamma. Personen som varit i kontakt med räddningsteamet hävdade att han visste att det var olagligt att hålla orangutanger i fångenskap och därmed kontaktat de lokala myndigheterna och brandkåren omedelbart.

Lokalinvånaren höll orangutangenungen hemma hos sig under natten och gav ungen bananer och mjölk, men ungen åt endast lite. På vägen till rehabiliteringscentret gav räddningsteamet ungen också mjölk.

Läs mer om att rädda orangutanger här.

Sakta med säker utveckling

Efter att ha överlämnats till vår partner BOS Foundation:s team på Samboja Lestari, togs hanen omedelbart om hand av en djurskötare. Den ansvarige veterinären utförde en första undersökning och gav orangutangungen mer mjölk.

Under den första hälsoundersökningen visade det sig att ungen var underviktig och vägde endast 2,7 kg. Han beräknades vara omkring sju månader gammal och hade inga skador, men visade däremot tecken på navelbråck.

orangutangunge räddad
Djurskötarna har rapporterat att ungen är vid god hälsa och leker aktivt. Han har fått namnet Galaksi, det indonesiska ordet för galax.

Alla räddningsinsatser och interaktioner på rehabiliteringscentren följer strikta protokoll för att förhindra spridning av COVID-19 för både personal och orangutanger. Orangutangungen placerades vid ankomst i karantän, och veterinärteamet genomförde ett COVID-19-test på ungen med negativt resultat.

Det är nu några veckor sedan orangutangungen anlände till centret och djurskötarna har rapporterat att ungen är vid god hälsa och leker aktivt, särskilt med gosedjuret i sin korg. Han har också fått namnet Galaksi, det indonesiska ordet för galax.

När Galaksi avklarat karantänen och är redo blir han en del av rehabiliteringsprogrammet. Målet är att träna orangutangerna till att kunna överleva på egen hand i naturen. När de har slutfört sin rehabiliteringsresa återförs de till det vilda i skyddade skogsområden så att de kan fortsätta sina liv som vilda orangutanger.

Stöd vårt arbete genom att adoptera en orangutang.