Under de senaste två månaderna har tre orangutangungar räddats och förts till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Ungarna har alla upplevt traumatiska händelser men håller nu på att återhämta sig.

Dessvärre händer det regelbundet att orangutangungar som förlorat sin mamma hittas ensamma kvar på odlingsmarker vid utkanten av regnskogen.

Under de senaste två månaderna har tre orangutangungar räddats och förts till rehabiliteringscentret Nyaru Menteng på Borneo. Ungarna var mellan 6 och 10 månader gamla när de räddades och de var svårt traumatiserade efter att ha förlorat sin mamma.

De lokala kontaktade myndigheterna (Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency), som själva eller tillsammans med Save the Orangutans lokala partner BOS Foundation räddade orangutangerna och förde dem i säkerhet till Nyaru Menteng.

Läs mer om att rädda och rehabilitera orangutanger här.

Tecken på framsteg

Den sex månader gamla hanen Ramangai var mycket uttorkad och svag när han kom till rehabiliteringscentret. Han hittades av en fågeljägare så djupt inne i regnskogen att det enligt jägaren tog tre dagar att bära ungen i säkerhet. Under den tiden matade jägaren ungen med kaffe och bananer, som har uttorkande effekt. Lyckligtvis hade ingen av de räddade orangutangungarna några sår eller andra skador, vilket annars ofta är fallet.

”För tillfället är de tre nyankomna orangutangerna fortfarande i karantän, men de visar tecken på framsteg trots de traumatiska händelser de upplevt. Baserat på deras stabila fysiska tillstånd och goda aptit känner vi oss övertygade om att de kommer att kunna genomgå rehabiliteringsförloppet när karantänen är avklarad,” säger Drh. Agus Fahroni, veterinär vid rehabiliteringscentret Nyaru Menteng.

tre orangutangungar räddade
Nyaru Mentengs senaste unge har ännu inte fått ett namn (Foto: BOSF)

När ungarna genomgått karantänen blir de en del av rehabiliteringsprogrammet, med syftet att träna dem i de färdigheter som behövs för att de ska kunna klara sig på egen hand i det vilda. Målet är att de som vuxna ska kunna släppas fria i skyddade naturområden och leva som vilda orangutanger.

Lär känna de tre räddade orangutangerna här.

Skogsskövling hotar orangutanger

Orangutanger tillhör kategorin akut hotade enligt IUCN:s rödlista. Detta beror delvis på den massiva skövlingen av regnskog, liksom många orangutanger som varje år skjuts på grund av konflikter med människor.

”De tre orangutangungarna som vi tagit emot i februari och mars visar på att avskogning och oansvarsfull exploatering av skogens ekosystem fortsatt pågår. Det är det som i slutändan tvingar vilda orangutanger till att leta efter föda vid människors gårdar eller marker – och det orsakar konflikter mellan människor och orangutanger,” förklarar Denny Kurniawan, Program Manager på Nyaru Menteng.

Alla räddningar och interaktioner på rehabiliteringscentren sker under mycket strikta hälsorestriktioner för att undvika att orangutanger och personal smittas av COVID-19. De nyanlända orangutangerna har testats och är nu i karantän innan de träffar sina nya vänner på rehabiliteringscentret.

Bidra till vårt arbete här.

tre orangutangungar räddade
Onyer var 10 månader då han kom till Nyaru Menteng den 15 februari (Foto: BOSF)