För att orangutangerna ska kunna klara sig på egen hand i naturen måste de lära sig ett antal viktiga överlevnadskunskaper. Ungarna lär sig detta av sin mamma – men om de går i skogsskolan lär de sig dessa färdigheter av djurskötarna.

Att klättra, bygg bon och hitta rätt slags mat.

Det här är några av de färdigheter som är absolut nödvändiga för att en orangutang ska kunna överleva i det vilda. Dessa färdigheter brukar ungarna lära sig av sin mamma. De föräldralösa orangutangerna på rehabiliteringscentret lär de sig dessa färdigheter av djurskötarna i skogsskolan.

Nedan har vi samlat tio av de viktigaste överlevnadsförmågorna för orangutangerna och korta videon på dessa från rehabiliteringscentren. Allt videomaterial är från vår partner BOS Foundation.

1. Att bygga bon

Vilda orangutanger bygger bon högt uppe i träden för att vila i under dagen och sova i under natten. Uppe i trädtopparna är de nämligen i skydd från de faror som lurar nere på marken. Varje dag samlar orangutangerna grenar och blad till att bygga ett nytt bo. Det är vad orangutangungarna i videon övar sig på.

2. Undvika rovdjur

För att överleva i regnskogen är det nödvändigt att veta när faror lurar bakom hörnet och hur man undviker dem. Orangutanger har inte många naturliga fiender men särskilt unga orangutanger kan vara utsatta om de till exempel stöter på krokodiler, pytonormar, trädleoparder eller giftiga ormar.
Därför lär sig ungarna i Skogsskolan att undvika rovdjur. I videon nedan ser du när deras kunskaper sätts på prov och det är rätt tydligt att orangutangungarna är fullt medvetna om att de ska hålla sig långt borta från ormar (även om de är gjorda av plast).

3. Att svinga sig från träd till träd

Orangutangerna är de största djuren i världen som lever sina liv i trädtopparna. Där rör de sig med precision och elegans från träd till träd. Ofta använder orangutangerna sin egen vikt för att böja tunna stammar och grenar som en gunga för att komma till nästa träd. Men naturligtvis kräver detta övning. Därför är det också en av de färdigheter som orangutangungarna på rehabiliteringscentren ska lära sig.

4. Att klättra i träd

För vilda orangutanger är det absolut nödvändigt att utan problem kunna klättra upp och ned i höga träd. De föräldralösa orangutangerna vid rehabiliteringscentren behöver därför regelbunden klätterträning. Flera av djurskötarna på centren har utbildats i trädklättring och klättrar tillsammans med orangutangungarna för att uppmuntra dem att spendera mer tid i träden.

5. Armgång

Orangutanger kan ta sig fram i träden på många olika sätt. Ett av dem är armgång – förmågan att svingande förflytta sig från gren till gren hängande i armarna.
Denna förmåga gör det möjligt för orangutangerna att röra sig mer fritt i skogen och få tillgång fler områden och olika typer av föda. Därför övar sig också orangutangerna i skogsskolan på denna färdighet.

6. Att äta frukt

Orangutanger äter ett stort urval av föda, men deras absoluta favorit är frukt! De har tillgång till flera hundratals olika frukter i det vilda beroende på säsong och område. Därför är det viktigt att inte bara kunna identifiera vilka frukter som är ätbara utan även hur man ska äta dem. Att äta fikon och guava är lätt, men vissa frukter är mer krävande. Till exempel durian frukt och kokosnötter kräver att man kan knäcka dem, skala dem och få upp dem för att komma åt det goda inuti. Orangutangerna i skogsskolan måste därför lära sig om en mängd olika frukter innan de är redo för det vilda. Videon visar också hur orangutangerna lär sig att klättra högt upp i träden för att få sig en godbit.

7. Att skala bort bark

Det kan låta lite märkligt att det är viktigt för en orangutang att kunna skala bort bark från trädstammar och grenar. Men det finns en riktigt god anledning till varför en orangutangunge ska lära sig just detta. Under trädets bark finns nämligen ett saftigt tillväxtskikt som kallas kambium, som är en viktig födokälla för orangutanger under torrperioden. Därför lär djurskötarna orangutangerna i skogsskolan hur de ska skala bort barken från specifika träd, skrapa ut det mjuka kambiet med tänderna, tugga i sig det näringsrika och till sist spotta ut resten av de oätliga fibrerna.

8. Att äta insekter

Orangutangerna är allätare och det är viktigt att de vet hur de ska äta olika slags föda i naturen. En del av deras föda består av till exempel insekter så som termiter, myror och bilarver.
Speciellt i marken finns det mycket termiter och på grund av deras höga proteininnehåll är det en viktig del av orangutangens kost. I videon kan du se hur orangutangerna i skogsskolan lär sig bryta upp multnande träbitar och suga ut termiterna med en snabb inandning.

9. Växtmärg

När växters skyddande utsida avlägsnas kommer man åt den mjuka insidan. Den så kallade växtmärgen är en viktig födokälla för orangutanger. Ett exempel på detta är insidan av regnskogsväxten rotting som hör till orangutangernas basföda. Därför är det viktigt att en orangutang kan identifiera och hantera ätbar rotting så den kommer åt den mjuka insidan.

10. Att äta blad

Vi har kommit till det 10:e och sista videon om överlevnadskunskaper som orangutangungarna måste lära sig innan de kan klara sig på egen hand i naturen. Den här gången handlar det om att kunna äta blad. Orangutanger har en mångsidig kost, men blad är vanligtvis inte högst på listan över favoriträtter. Men det är fortfarande är en viktig födokälla som är lätt att hitta i regnskogen. Speciellt nya bladskott är näringsrika. Orangutangerna i skogsskolan lär sig därför vilka blad de kan äta och var de kan hitta dem.

Bidra till vårt arbete för att bevara orangutangerna och deras hem.