När föräldralösa orangutanger genomgått rehabiliteringsförloppet är de redo för ett liv som vilda orangutanger. Detta steg nådde sju orangutanger förra veckan.

Amber, Barlian, Darryl, Reren, Suayap, Randy och Unggang.

Dessa sju orangutanger har tillbringat de senaste åren i trygghet på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Här har de gått i skogsskola och lärt sig de livsviktiga färdigheter som orangutangmammor lär sina ungar i det vilda. Därefter har de satt sina färdigheter på prov i naturlig omgivning på så kallade universitetsöar. Och nu är det dags. De är redo att leva ett självständigt liv i regnskogen!

De sju orangutangerna släpptes ut på torsdagen förra veckan efter en lång resa till nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR). Hittills har 174 orangutanger släppts ut i området.

Läs också: Cinta och Valentino har flyttat ut till ö – det sista steget innan regnskogen

Orangutangerna undersöks och testas av veterinärer och flyttas därefter in i transportburarna (Foto: BOS Foundation)
Transportburarna lastas på bilar. Transporten tar många timmar och innefattar också transport med båt (Foto: BOS Foundation)

Rehabiliterade orangutanger med olika bakgrund

Fyra av de sju orangutangerna är hanar i åldern 10-14 år. De tre honorna är 8, 16 respektive 22 år gamla.

Fem av orangutangerna överlämnades till myndigheterna av lokalbefolkningen, en räddades av BOS Foundation och BKSDA myndigheterna, medan den sista har hämtats hem från Thailand. Orangutanger lever enbart på Borneo och Sumatra, men det finns tyvärr många exempel på illegal handel med vilda djur där orangutanger smugglas till andra länder och används i underhållningsindustrin eller som husdjur. Därför är det mycket positivt när orangutanger kan hämtas hem igen och att de klarar av att genomgå hela rehabiliteringsförloppet.

De frisläppta orangutangerna kommer att observeras av övervakningsteam som ser till att orangutangerna klarar sig på egen hand i regnskogen.

Insatsen genomfördes av vår indonesiska partner BOS Foundation, Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) och TNBBBR National Park.

Bidra till vårt arbete: Bli månadsgivare.

Äntligen kan de sju orangutangerna släppas fria i TNBBBR (Foto: BOS Foundation)