Kejora hölls illegalt som husdjur innan hon blev räddad och kom till Nyaru Menteng Rehabilitation Center. Nyligen blev hon och nio andra orangutanger återutsatta i regnskogen.

Det var 2016 som Kejora, endast 1,5 år gammal, räddades från en oljepalmplantage där hon varit kedjad vid en dörr. Hon hade förlorat sin mamma och därefter hållits fången i sex månader innan ett tips ledde ett räddningsteam till platsen.

Kejora levde ett fruktansvärt liv innan hon blev räddad.

Nu, sju år senare, har hon och nio andra orangutanger äntligen blivit frisläppta i Borneos regnskogar.

Alla räddades på olika sätt och fördes till Nyaru Menteng Rehabilitation Center. Här har de gått igenom rehabiliteringsprocessen och med hjälp av djurskötare och veterinärer återhämtat sig och lärt sig de färdigheter som behövs för att klara sig i det vilda. Färdigheter som deras mamma normalt skulle lära dem.

Orangutanger med tragiska historier

Kejora fick särskild uppmärksamhet och mediebevakning redan 2016, så att se henne återfå sin frihet är något väldigt speciellt. Men alla tio orangutanger har traumatiska upplevelser i bagaget. Bland dem finns till exempel Lalang, som tillsammans med 46 andra orangutanger fördes tillbaka till Indonesien från Thailand 2006. Det tog 17 år av rehabilitering innan hon nu kan klara sig själv igen.

De andra orangutangerna är Aristo, Svenja, Noni Partono, Yoko, Syahrini, Susanne, Mama Edwan och Edwina.

En lyckad omplacering

Återutsättningen skedde för några veckor sedan i två omgångar. Orangutangerna släpptes på två olika platser i Bukit Baka Bukit Raya National Park, efter en lång resa från rehabiliteringscentret. Lyckligtvis gick resan som den skulle, och alla orangutanger var nyfikna på att undersöka de nya omgivningarna.

Kejors första sekunder i frihet. Nu börjar ett helt nytt kapitel i hennes liv!

Stöd oss: Adoptera en orangutang

”Tyvärr kommer det regelbundet orangutangungar till rehabiliteringscentret som har hållits som husdjur, eller som har hittats helt ensamma i odlade områden nära regnskogen. I regel har de förlorat sin mamma och för att överleva måste någon ta hand om dem. Därför är det en stor framgång när orangutangerna, trots sitt traumatiska förflutna, kan komma tillbaka till det vilda igen”, säger Hanne Gürtler, generalsekreterare för Save the Orangutan.

Orangutangerna blev återförda till regnskogen av vår partnerorganisation BOS Foundation i samarbete med The Central Kalimantan Natural Resources Conservation Agency (BKSDA) och Bukit Baka Bukit Raya National Park Agency (TNBBBR).