I december återutsattes åtta orangutanger i regnskogen. Bland dem fanns Cinta – en populär hona som varit med i vårt adoptionsprogram i mer än ett decennium.

Cinta var bara cirka fyra månader gammal när hon 2013 kom till Nyaru Menteng Rehabilitation Center.

Hon hade förlorat sin mamma och hittats helt ensam och traumatiserad på ett kalhygge. Den lilla  fick namnet Cinta, vilket betyder kärlek på indonesiska, eftersom hon kom till rehabiliteringscentret den 14 februari – alltså på Alla hjärtans dag.

Med tiden blev hon vår mest populära adoptionsorangutang med tusentals ”adoptivföräldrar” som följt hennes resa från blyg bebis till en smart, energisk och lekfull individ. Hon har haft en fantastisk utveckling – både i skogsskolan och de senaste åren i ö-universumet. Därför var det också väldigt speciellt när vi kunde avsluta 2023 med en riktigt stor händelse: Cintas återutsättning!

Lilla Cinta 2014 (Foto BPI).

Lång resa till nationalparken

Det var i mitten av december som Cinta, tillsammans med sju andra orangutanger, transporterades till den enorma nationalparken Bukit Baka Bukit Raya (TNBBBR), där deras nya liv skulle börja. Återutsättningen skedde som ett samarbete mellan vår indonesiska partnerorganisation BOS Foundation, myndigheterna (BKSDA) och nationalparken.

Det tar nästan 20 timmar att resa med bil och båt från Nyaru Menteng hela vägen till platsen där orangutangerna släpps ut. En lång resa djupt in i regnskogen, vilket naturligtvis kan vara lite stressigt för orangutangerna. Därför är det veterinärer med på resan som regelbundet ser till att alla mår bra.

Resan bjöd även på små utmaningar längs vägen – både skyfall och en båtpropeller som fastnade  – men inget värre än det erfarna teamet kunde hantera.

När de kom fram till återutsättningsområdet hade det stora ögonblicket kommit: Cinta skulle få smaka på friheten för första gången sedan hon var fyra månader gammal.

Cinta blir frisläppt i sitt nya hem (Foto: BOSF)

Det stora ögonblicket

När transportburen öppnades tvekade inte Cinta att ge sig ut i den nya omgivningen. Hon gick lugnt runt och undersökte området. Efter en stund stannade hon vid ett fikonträd och började plocka fikonen. Hon måste ha varit väldigt hungrig, för hon åt stora mängder av den söta frukten. När kvällen närmade sig började hon bygga ett bo för natten.

Det var inte bara Cinta som snabbt fann sig tillrätta i sin nya omgivning. Även Liti – en orangutang som började i Nyaru Mentengs förskola tillsammans med Cinta för många år sedan – var snabb med att klättra upp i ett träd och byggde senare på ett gammalt bo. De andra orangutangerna; Ojes, Wanto, Fajar, Fathia, Lala och Tomang, verkade också nöjda med sitt nya hem.

Det är verkligen en höjdpunkt när orangutanger efter många års rehabilitering äntligen kan få komma hem till regnskogen igen. Vi ser fram emot att berätta mer om de här orangutangernas nya äventyr!

Vill du också hjälpa en orangutang att återvända till regnskogen? Adoptera en liten telning