Orangutangers beteende tyder på att de upplever komplexa känslor. Detta område är inte så lätt att forska på men en mängd beteendeobservationer avslöjar att orangutanger kan visa empati och förstå andras känslor. Även från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng finns konkreta exempel på detta.

En av världens ledande institutioner om primater är Yerkes National Primate Research Center vid Emoryuniversitetet i USA. Många av centrets studier har upprepade gånger visat att apor reagerar på nöd från andra individer. Det gäller också vid konflikter, förluster och otaliga andra känsloframkallande situationer som man tidigare trodde bara var förbehållet människor.

Mama Evas upplevelse

Även från vår partnerorganisation BOSF finns det exempel på när orangutanger tydligt uppvisat det vi skulle kalla för empati. En sådan händelse var när en djurskötare, Mama Eva, fick en gren i huvudet av en orangutang som vägrade komma ner från träden och protesterade genom att kasta grenar. Grenen orsakade ett skärsår som blödde och hon fick plåstras om.

Mama Eva omgiven av eleverna i skogsskolan. Foto: BOSF.

Nästa dag på jobbet hade Mama Eva fortfarande ont på grund av såret och valde därför att vaka över skogsskoleeleverna på lite längre avstånd än vanligt. Hon grät på grund av smärtan, och detta lade en orangutang märke till. Han gick då fram och gav henne vad såg ut som en omfamning, som om han förstod att hon mådde dåligt. Hans beteende fångades upp av andra orangutanger och de följde efter och kom ner från träden för att också krama Mama Eva.

Det hela ledde till att djurskötaren fick all uppmärksamhet och hennes kollegor fick helt enkelt avsluta den dagens undervisning i förtid. På vägen tillbaka till huvudanläggningen valde alla orangutangerna att tillsammans strosa bakom Mama Eva.

Du och hennes adoptivunge. Foto: Indrayana, BOSF

Du blev adoptivmamma

Vid ett annat tillfälle valde en återutsatt orangutang vid namn Du att adoptera en föräldralös unge och uppfostra den om den vore hennes egen.

Adoptera en orangutang för bara 100 kronor per månad

Även om fall som dessa ger stor insikt i orangutangers potential för empati, behövs ytterligare forskning för att helt förstå omfattningen av deras känslomässiga natur i jämförelse med människor och andra primater.

Den här artikeln tillägnas primatologen Frans De Waal som var en banbrytande forskare om apors känslor och intelligens. De Waal gick bort i mars 2024, men hans arv kommer att leva vidare. Vi tackar dig för allt du har gjort för att hjälpa oss människor att bättre förstå och få kontakt med våra imponerande ap-kusiner.

Den översta bilden visar djurskötaren Leta. Den är tagen av BPI.