Människor har använt rusmedel sedan urminnes tider för att komma i ett annat sinnestillstånd. Men även till exempel orangutanger gillar att försätta sig i liknande tillstånd.  

En färsk brittisk studie visar att inte bara människor gillar att förändra sitt sinnestillstånd med till exempel rusmedel. Orangutanger och andra hominider* har sitt eget sätt att uppnå samma effekt.

Snurrar i höga hastigheter

Det handlar om att de snurrar i rep och lianer i höga hastigheter. Ofta tills de blir så yra att de tappar balansen och faller ner. I genomsnitt snurrade aporna 5,4 varv i tre omgångar, med en hastighet på 1,5 varv per sekund, skriver dn.se. Snurrar man så snabbt påminner det enligt forskarna i intensitet om sufisk dervischdans, vilket kan framkalla ett förändrat sinnestillstånd.

Orangutanger snurrar dessutom mer och snabbare än andra hominider. Det tolkas som att de är mer vana vid lianer än till exempel gorillor, och därför behöver ta i mer för att uppnå samma effekt.

Djur som blir berusade

Det finns även många studier och observationer av hur till exempel älgar, elefanter och apor blivit onyktra av till exempel jäst frukt eller alkoholhaltiga drycker. Förklaringen är att fruktätare anpassat sig genetiskt under evolutionen och fått en mutation som gör att de kan bryta ner alkoholmolekyler. Men för till exempel rovdjur och havslevande arter som inte har den här mutationen kan det istället vara farligt med alkohol.

Ett uråldrigt medvetande

De brittiska forskarna utesluter inte att alkoholrus hos djur kan handla om att de vill få i sig kalorier. Det gör den här studien mer intressant eftersom det finns en tydligare koppling till att vilja uppnå ett annat medvetandetillstånd, eller i alla fall lusten att bli vimmelkantig.

Om lusten att bli yr är densamma för både människor och andra hominider så kan den ha funnits redan hos vår gemensamma anfader för sju miljoner år sedan. Kanske även ännu längre bak i tiden, rapporterar dn.se.  Det kan tyda på förekomsten av ett medvetande menar forskarna som står bakom studien.

Fakta Hominider*
Människor, gorillor, schimpanser, orangutanger och bonobo (dvärgschimpanser) hör till samma familj primater och kallas för hominider. Det vi bland annat har gemensamt är att vi saknar svans.