PRESSMEDDELANDE 2016-02-15

Kedjad orangutangbaby räddad från palmoljeplantage

 

En fastkedjad orangutangbaby fritogs nyligen från en plantage på södra Borneo. Den medtagna ungen hade hållits fånge i ett halvår. Nu återhämtar sig den lilla orangutangen, som fått namnet Kejora, på världens största rehabiliteringscenter för orangutanger. 

 

− Fallet med Kejora är väldigt sorgligt, men tyvärr inte ovanligt. Vi får ofta in tips till räddningscentret om orangutanger som hålls illegalt i fångenskap, eller som skadats på plantager, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Kedja runt halsen

Det var via ett tips som Save the Orangutans lokala samarbetspartner BOS fick höra att en liten orangutang setts fastkedjad på en palmoljeplantage i Kapuas-regionen. Ett räddningsteam från rehabiliteringscentret Nyaru Menteng ryckte ut och fann en rädd och försvagad liten orangutang. Den lilla ungen hölls fastkedjad på ett betonggolv intill ett rum fullt av bekämpningsmedel. En av arbetarna på plantagen berättade att de hittat den lilla orangutangen ensam ett halvår tidigare.

null

− Att en orangutangmamma överger sin unge är mycket osannolikt. Mer troligt är att mamman dödats när hon sökt sig in på plantagen i jakt på mat. I takt med att regnskogarna skövlas ökar problemen, berättar Claus Staunstrup Nilsson.

Vårdas av centrets veterinär

Den lilla orangutangen togs till räddningscentret för vård. Där fick hon namnet Kejora och bedömdes vara ca 1,5 år gammal. Till en början var Kejora väldigt rädd och vägrade släppa taget om veterinären. Men steg för steg slappnade hon av och kunde även börja äta lite mat. Nu har hon varit på centret i två veckor och har fått tillbaka lite hull på kroppen.

Tränas för liv i frihet

När Kejora är stark och frisk kan hon börja i rehabiliteringscentrets skogsskola. Där kommer hon att få lära sig allt det som hennes mamma skulle ha lärt henne ute i regnskogen. Målet är att Kejora ska kunna återvända till regnskogen som en vild orangutang i framtiden.

Orangutangen nära utrotning

Över 500 orangutanger bor och vårdas idag på centret Nyaru Menteng, världens största rehabiliteringscenter för orangutanger. Centret drivs bland annat med medel från Save the Orangutans svenska medlemmar.

Det finns idag runt 50 000 vilda orangutanger kvar. Det kan låta mycket, men för 100 år sedan var antalet på Borneo 250 000. Populationen beräknas krympa med ett par tusen varje år. Orangutangen räknas därför som utrotningshotad. De största hoten mot orangutangen är skogsskövling, skogsbränder och tjuvjakt. 


Save the Orangutan är en ideell organisation som arbetar för att bevara den utrotningshotade orangutangen på Borneo. Genom rehabilitering av unga orangutanger och återplantering och skyddande av regnskog säkrar Save the Orangutan den vilda orangutangens framtid. Den svenska organisationen grundades 2007 och står under tillsyn av Svensk Insamlingskontroll. 


Hjälp Borneos orangutanger - bli fadder eller plantera ett träd


Presskontakt

För mer information, kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig på Save the Orangutan.

kg@savetheorangutan.org