21-03-2019

Första frisläppningen för 2019 är genomförd

Den 13 mars var det dags för den första frisläppningen för året som skedde i nationalparken Bukit Baka Bukit Raya National Park (TNBBBR) i centrala Kalimantan på Borneo. Denna frisläppning är en fortsättning på kampanjen #OrangutanFreedom som startade i 2017 med målet att återföra så många orangutanger som möjligt till regnskogen, universitetsöar och fristäder, där orangutangerna får leva i det vilda eller i en omgivning så lik den naturliga som möjligt.


Denna gång frisläpptes tre honor och tre hanar. I gruppen fanns mamma Buntok tillsammans med sin unge Borneo samt den vilda orangutangen Rosidin.


Resan började den 12 mars. Transportteamet förberedde avfärden i karantänområdet under eftermiddagen och när förberedelserna var klara var det dags för den 10-12 timmars långa bilfärden till byn Tumbang Tundu. Våldsamma regnskurar gjorde resan extra besvärlig, då vägarna var leriga, hala och svåra att ta sig fram på. Teamet ankom till Tumbang Tundu nästa dag och gjorde sig genast i ordning för nästa etapp, den 5 timmar långa båtfärden längs med Bemban floden till frisläppningsplatsen, djupt inne i nationalparken. 

 
Den 13 mars frisläpptes alla sex orangutanger i nationalparken TNBBBR. Först ut var Danida, och därefter följde mamma och unge Buntok och Borneo, Paijah, Tristan och till sist Rosidin. Alla orangutanger var snabbt ute ur burarna och tog sig upp det närmsta trädet för att direkt börja utforska sina nya omgivningar. Trots den långa resan var det ingen brist på aptit då orangutangerna genast började leta efter mat i deras nya hem.


Se  videon från frisläppningen här och läs mer om de frisläppta orangutangerna nedan:


Danida räddades från en palmoljeplantage år 2006. Hon var svag och undernärd när hon fördes till Nyaru Menteng, bara 4 månader gammal. Danida genomgick hela rehabiliteringsförloppet och blev 2016 förflyttad till universitetsön Salat Island. Nu är Danida en alert och utforskande 13 åring som är mer än redo för ett liv i det fria i regnskogen i TNBBBR.


Tristan kom till Nyaru Menteng år 2007, när han var 4 år gammal, efter att ha hållits fången av en lokalinvånare i byn Bahandang. Efter att ha tagit sig igenom hela rehabiliteringsprocessen blev han flyttad till Salat Island, där han utvecklades till en självständig och nyfiken orangutang. Tristan är nu 16 år gammal och efter 12 års rehabilitering är han äntligen redo för ett liv i det fria!


Paijah räddades från en lokalinvånare år 2010. Hon var då 6 år gammal och under en hälsokontroll uppdagades ett oroväckande sår i pannan på Paijah. Hon återhämtade sig och efter ett långt rehabiliteringsförlopp flyttades Paijah till Salat Island år 2017, det sista steget innan frihet. Nu är Paijah 15 år gammal och redo för ett liv i det fria i TNBBBR.


Buntok räddades från byn Buntok när hon var 18 månader gammal. Efter en lång tids rehabilitering på Nyaru Menteng kunde hon äntligen flyttas till universitetsön Salat Island. Det var här som Buntok blev mamma till ungen Borneo, som upptäcktes i februari 2018. En hudinflammation gjorde att mamma och unge båda fick genomgå en behandling men idag är de båda friska igen. Buntok är nu12 år medan Borneo precis fyllt 1. Tillsammans är de mer än redo för ett liv i den riktiga regnskogen i TNBBBR.


Rosidin räddades i januari 2019 vid området kring Salat Island. Han betedde sig som en vild orangutang och beräknades vara cirka 20 år gammal. Han har stora kindpåsar och är blind på vänstra öga. Nyaru Menteng teamet tog in Rosidin för behandling och efter två månader är han nu frisk och kry för att fortsätta sitt liv i det vilda.


Vill du veta mer om frisläppningsprocessen? Läs mer här >>


Vill du hjälpa orangutangerna på Borneo? Adoptera en orangutang eller bli SOS Borneo månadsgivare!Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Faktaruta om järnträd

  • Järnträd är ett gemensamt namn för träd som har en högre densitet än andra träd och därför inte kan flyta på vatten.
  • I Borneo växer en speciell typ av järnträd som kallas Ulin-träd (Eusideroxylon zwageri), och som är extremt sällsynta.
  • De flesta järnträd på Borneo har redan fällts av skogsbolag som kan få riktigt mycket pengar för dessa vackra träd.
  • Ett järnträd kan bli över 1 000 år gammalt och ha en diameter på över två meter.

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>