23-09-2019

Febri anpassar sig sakta men säkert till sitt nya liv


Sedan frisläppningen i slutet av augusti i den skyddade Kehje Sewen regnskogen har de fyra frisläppta orangutangerna jobbat på att anpassa sig till livet i det vilda. Övervakningsteamet från Nles Mamse lägret började genast efter frisläppningen att intensivt observera de nyanlända orangutangerna, så som de alltid gör när skogen får nya, rehabiliterade invånare.

 


Läs uppdateringen om Misri, som frisläpptes samtidigt, här >>


Till skillnad från Misri, som rusade ut ur buren när luckan öppnades, tog Febri det mer försiktigt. Hon klättrade upp i närmsta träd och satt sig där för att vila. Febri verkade fundersam då hon sakta tog sig framåt och pausade med jämna mellanrum. Hon åt inte mycket under första dagen men knaprade i sig lite Rambutan och annan frukt innan det var dags att bygga ett bo inför natten.


Morgonen därpå kom övervakningsteamet klockan sex till platsen där Febri hade byggt sitt bo kvällen innan och då var hon precis på väg att lämna boet. Även denna dag höll sig Febri på ett litet område, nära där hon blivit frisläppt. Hon utforskade närområdet och njöt av en stor portion Durian frukt. Hon använde boet hon byggt kvällen innan som fruktförvaring och byggde ett nytt bo inför natten som hon kunde lägga sig i.


Under de kommande dagarna växte Febris självförtroende och hon tog sig allt längre för att utforska regnskogen. Hon hittade till och med ett vattenfall där hon sågs dricka vatten och leta föda.


Övervakningsteamet var till en början oroliga för Febri eftersom hon inte riktigt kom till rätta i sitt nya hem i skogen. Men allt eftersom har Febri visat små framsteg i rätt riktning. Hon är frisk och har än så länge visat att hon klarar av det nödvändiga för att överleva på egen hand. Febri ser bara ut att behöva lite mera tid än de andra orangutangerna efter omställningen, och tar en dag i taget.  

Släpp orangutang-hanarna fria!

Just nu samlar vi in pengar till att flera fullvuxna orangutanghanar som Romeo kan slippa burarna på rehabiliteringscentren på Borneo och istället släppas fria på övervakade regnskogsöar. Idag sitter över 40 hanar i bur, där flera av dem suttit i 10-15 år. Viktigt orangutang-habitat

Save the Orangutans och BOS:s Mawas-program skyddar 309 861 hektar av torvmosseskog. Här bor ca 3000 vilda orangutanger tillsammans med andra viktiga växt- och djurarter. Mawas är ett av få starka orangutang-habitat som finns kvar för vilda orangutanger på Borneo.  

Stöd gärna vårt arbete i Mawas genom att bli trädplanterare för SOS Borneo >>