2016-08-08

Facebook-uppdatering avslöjade tillfånga-tagen orangutangunge       

En 1,5 år gammal orangutangunge blev i juni månad räddad av Nyaru Mentengs räddningsteam efter att en man som bodde i närområdet hade lagt upp en Facebook-uppdatering med en bild på den tillfångatagna ungen, Jelapat. Han är en av totalt fem orangutangungar som har räddats under juni månad.


Fem orangutanger har räddats under juni månad

Nyaru Menteng räddningsteam körde snabbt ut till den man som tidigare hade lagt upp en uppdatering om en tillfångatagen orangutang på den sociala media plattformen Facebook. Precis som han själv hävdat hade han en liten orangutang inspärrad i en 50x50 cm stor bur på tomten och när teamet kom fram till platsen hittade de en knappt 1,5 år gammal orangutangunge som hade blivit iklädd små babykläder.

Borneos orangutanger finns på IUCNs officiella lista över kritiskt hotade djurarter och därför är all handel med dem olovlig. Trots detta blir de allt för ofta fångade och sålda som illegala husdjur. 

”Orangutangungar är eftertraktade på den svarta marknaden, då deras mycket mänskliga utseende gör dem populära som husdjur och lekkamrater” säger Save the Orangutans verkställande direktör Claus Staunstrup Nilsson. 


Ännu ett offer för höstens skogsbränder

Gärningsmannen påstod att han inte visste att det var olovligt att ha en orangutang som husdjur. Han hade hittat den ensamma lilla orangutangungen i ett nedbränt skogsområde i december månad förra året och hade tagit hand om orangutangen då han förmodade att mamman hade blivit fångad i lågorna. Nu hade den lilla ungen levt ett halvår i fångenskap och levt av matrester från mannens egna måltider. 

Läs mer om höstens skogsbränder här>>

 

Efter att räddningsteamet hade förklarat för mannen om orangutangens hotade situation och om de gällande lagarna för utrotningshotade djurarter var han mer än villig att överlämna orangutangen till räddningscentret Nyaru Menteng. Här har den lilla killen fått en noggrann hälsotjeck och bor just nu i karantänområdet på centret tills det att alla provresultat har kommit tillbaka och som då förhoppningsvis ska visa att Jelapat är frisk och på så sätt kan påbörja den omfattande rehabiliteringsprocessen. Redan nu är han dock på god väg att återhämta sig från den traumatiska upplevelsen och tar välbehövlig vikt på för var dag som går.


En hektisk månad

Jelapat är sorgligt nog inte de enda orangutangen som räddades av Nyaru Menteng under juni månad. Fyra andra orangutangungar har också de anlänt till centret under denna mycket hektiska månad.

En av dessa orangutanger är den enbart fyra-fem månader gamla orangutanghonan Mema. Hon hittades i en kartong och var nära döden på grund av undernärning och utmattning. Hon vägde endast 2.3 kilo när hon kom till centret och ville inte sluta gny och gråta de första veckorna. Lyckligtvis har också hon kunnat repa sig otroligt bra och kommer förhoppningsvis kunna - så som de flesta av de andra 500 orangutangerna på centret – återvända till regnskogen en vacker dag.


Den endast två veckor gamla orangutangen Bumi räddades också han under juni månad. Trots sin unga ålder och sina späda 1,7 kilo blev den lilla orangutangen hållt fången i en landsby i den centrala delen av Borneo. Då räddningsteamet ankom till platsen var Bumis tillstånd mycket kritiskt och han skakade oavbrutet. Därför svepte teamets veterinär snabbt in den lilla orangutangungen i en värmefilt och höll den tätt in på sig hela vägen tillbaka till centret. Efter många veckors intensivvård ser det nu ut som om att lilla Bumi snart kan ge de andra orangutangerna på centrets skogsdagis sällskap.

Den svenska organisationen Save the Orangutan och dess danska systerorganisation Red Orangutangen finansierar världens störta rehabiliteringscenter – Nyaru Menteng – för orangutanger. På centret lever just nu över 500 orangutanger.  De har alla blivit räddade av centret och kommer att bo där tills det att de är redo att återvända till Borneos vilda regnskog.


Sträck ut en hjälpande hand

Du kan hjälpa oss att rädda orangutangungar så som Jelapat, Mema och Bumi. Adoptera en orangutang från Nyaru Menteng och stöd centrets arbete för att hjälpa den kritiskt hotade orangutangen på Borneo. Adoptera en orangutang här>>Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>