2017-01-31

Människans artfrände försvinner

Drygt hälften av världens 504 primater är hotade. Det fastslår en ny rapport som hänvisar till skövlingen av regnskogen för att producera bland annat palmolja som den största orsaken till primaternas dystra framtidsutsikter.


Rapporten, som publicerats i Science Advances, visar att nästan 60 procent av jordens primater är på IUCN:s lista över hotade djurarter. Därutöver har hela 75 procent av primaterna minskande populationer.

Enligt antropologiprofessoren Paul Garber, som står bakom rapporten, är flera arter av lemurer och apor nere på mindre än ett par tusen individer. Värst ser det ut för gibbonaporna som lever på ön Hainan vid Kina. Deras bestånd är nere på under 30 individer.


Skogsskövlingen bär huvudansvaret

Orsaken till primatbeståndens minskning finns i den omfattande jakten och ödeläggelsen av deras livsmiljöer.

– Jordbruket förstör och ödelägger habitatet för 76 procent av alla primatarterna på vår planet, säger Paul Garber och fortsätter:
– Det är framför allt produktionen av palmolja, sojabönor och gummi, skogsavverkning och betesmarker till husdjur som rensar bort miljoner hektar skog.

Orangutangerna på Sumatra och Borneo är också hårt pressade av regnskogsskövlingen. Varje år beräknas det att 2 000 till 3 000 orangutanger dör som följd av att träden i regnskogen fälls. Under perioden 1985 till 2007 har 60 procent av habitaten för Sumatras orangutanger skövlats, och på Borneo har 40 procent försvunnit sedan 1973. Läs mer om hoten mot orangutangerna här >>

 


Var är primater?

Primater är en gemensam beteckning för halvapor, apor och människoapor. Människan tillhör den sistnämnda gruppen. Primater är ett av de mest artrika däggdjuren i världen med 504 olika kända arter fördelat över hela världen. Av dessa har 280 listats som sårbara, hotade och kritiskt hotade på IUCN:s internationella rödlista över hotade djurarter.

Det är en stor skillnad på primaterna i olika världsdelar. I Syd- och Mellanamerika finns 171 arter, och bland dessa finns exempelvis spindelapor och kapuciner. I Afrika finns 111 arter, bland annat babianer, gorillor och chimpanser. Madagaskar har bara 103 olika arter och världens enda halvapa: den lilla lemuren. Asien har 119 arter, och bland dessa finns orangutanger, gibbonapor och makaker.

Du kan hjälpa till med att bevara regnskogen på Borneo. Bli en SOS Borneo-partner och var med att skydda och återskapa regnskogen. Läs mer  här >>


Faktaruta:

Indonesien är ett av fyra länder – de andra är Brasilien, Madagaskar och DR Congo – som är hem för två tredjedelar av världens primater. Därför är dessa länder också  utsedda som en bra startpunkt om man vill säkra primaternas framtid. Du kan hjälpa till med att skydda och bevara regnskogen på Borneo. Bli SOS Borneo-partner här >>