2015-03-19

Länge leve regnskogen!

Med anledning av FNs internationella skogsdag den 21e mars hyllar vi Borneos regnskog. En skog som har funnits i över 80 millioner år.  

De som upplever tropisk regnskog för första gången kan nästan inte ta in omgivningarna – luftfuktigheten, det kaosartade ljudet från apor, fåglar och insekter samt de upp till 50 meter höga träden kan göra den mest rutinerade skogsfantasten förbluffad! Det samma gäller tanken på regnskogens ålder. Några ställen på Borneo, har träden vuxit i över 80 miljoner år (det är 65 miljoner år sedan dinosaurierna försvann från vår planet!) Istiden nådde aldrig denna del av klotet och regnskogen här är en av världens äldsta i sitt slag.

Orangutanger, näshornsfåglar och malajbjörnar

Orangutangerna, världens största trädlevande däggdjur, lever endast i regnskogens trädkronor på Sumatra och Borneo. Här utgör de stora människoaporna en liten del av den ofantligt stora artrikedomen. Näshornsfåglar, bandvaraner, gibbonapor, näsapor och asiatiska elefanter lever sida vid sida tillsammans med något så skräckförtjusande som flygande ormar, ödlor, ekorrar och den stiliga malajbjörnen med deras karakteristiska halssmyckeliknande täckning på bröstet. Många av dessa djurarter går endast att hitta just här.

Torv som kolreserv

När du går runt i en europeisk lövskog, kan du skatta dig lycklig om du kan se mer än 10-15 olika trädsorter på ett område av 1,5 hektar. I Borneos regnskog hittar du dock upp till 240 olika trädsorter. Torvmossen är karakteristisk för Borneo, och täcker ett område av ca 11 % av öns areal. Efter klimattoppmötet på Bali 2007 har torvmosseskogen fått extra mycket uppmärksamhet. Den vanskötta torven, som består av gammalt förmultnat plantmaterial är nämligen fullt av kol, som friges som CO2, om torven dräneras eller rensas. Orangutangerna trivs i den frodiga torvmosseskogen och i de lågt liggande skogsområdena, där det finns precis den slags föda orangutangerna behöver för att överleva.

Globalisering och efterfrågan

Dessvärre är låglandsområdena också de områden som de äldsta, hårda och finaste träden finns, precis de träd som timmerföretagen och möbelföretagen i resten av världen älskar. Borneos regnskog har genom tusentals år varit hem till människostammar som har levt av det byte de kunnat fånga och den föda de kunnat hitta i skogen. I takt med globaliseringen och den tillhörande globala efterfrågan av skogens guldklimpar, har mer och mer av Borneos regnskog förstörts. 70 % av de lågt liggande skogsområdena, som orangutangerna och elefanterna föredrar, har försvunnit. 

Palmoljan

Ett är det ädla träet, något annat är den goda jord och det tropiska klimatet. Sedan år 2000 har palmoljeindustrin exploderat på Borneo. Där timmerindustrins maskiner stoppar förstörelsen av det unika ekosystemet står sedan den konventionella palmoljeindustrin på tur och förvandlar näshornsapornas, malajbjörnens och alla deras vänners hem till en grön öken utan någon form av biodiversitet. Palmoljeindustrin behöver inte kosta regnskog, men eftersom att de lågt liggande områdenas ädelträ har kunnat finansiera kostnaderna vid plantageanläggning, har det inte kunnat betala sig att inte fälla ny skog.

Artrikedom och högt värde

Två tredjedelar av Borneos regnskog står fortfarande kvar, hoptryckt på den oframkomliga mittendelen av ön, med en artrikedom som de flesta inte kan föreställa sig. Men de senaste 30 åren har vi förlorat en tredjedel av den skogen som det tog upp till 80 miljoner år att växa fram. Och avskogningen fortsätter samtidigt som du läser denna artikel. Med anledning av FNs skogsdag den 21 mars kan vi stanna upp och tänka på vilket värde de sista två tredjedelars regnskog har för oss, och hur vi kan bidra till att den regnskog som överlevde dinosaurierna inte försvinner framför våra ögon.

Läs mer om Save the Orangutans skogsbevarande arbete>>