2015-05-22

Orangutangungar utan mamma och regnskog 

Här är fyra ansikten som visar konsekvenserna av skogsskövlingen på Borneo. Otan, Momot, Meryl och Valentino förlorade alla deras mammor i mötet med människan men får en ny chans på Nyaru Menteng. 

Skövlingen av regnskogen fortsätter och nödställda orangutanger har fortfarande behov av din hjälp. Under bara januari och februari månad i år flyttade fyra nya orangutangungar in på rehabiliteringscentret Nyaru Menteng. Ungarna borde vara tillsammans med sina mammor men troligtvis förlorade de sina mödrar då trädkronorna försvann under dem och de kom för nära människor. 

Tio års rehabilitering

Var och en av de orangutanger som kommer in på centret som ungar ska genomgå ett rehabiliteringsförlopp som kan ta upp till tio år att genomföra. Först därefter är de redo att föra deras art vidare i regnskogen. Möt Nyaru Mentengs nyinflyttade, föräldralösa orangutanger: Otan, Meryl, Momot och Valentino.

OTAN

Ålder: 2 år gammal

Räddad: 7 februari 2015

Otan räddades av teamet på Nyaru Menteng och de lokala myndigheterna efter att ha hållits fången i byn Buntok. Otan hade bott så länge bland människor att hans vilda egenskaper hade försvunnit. Oran ska nu lära sig dem på nytt – paradoxalt nog av människor som är utbildade till att göra orangutanger vilda igen. 

MERYL

Ålder: Knappt ett år

Räddad: 6e januari 2015

Meryl var åtta månader gammal när hon räddades. Hon blev hittad i en landsby hos en familj som hade hållit henne som husdjur i sex månader. Under det halvåret hade Meryl blivit mycket svag, fått skador på armar och ben och förlorat sin livsgnista. Hon blev omhändertagen av Nyaru Menteng och har det redan idag mycket bättre. Meryl bor tillsammans med mänskliga extramammor och andra små orangutangungar som också de har behov av kärlek och omvårdnad. Hon har tagit på sig lite i vikt och har så smått börjat klättra lite i träd.  

MOMOT

Ålder: 1 ½ år

Räddad: 12 februari 2015 

Också den lilla orangutanghanen Momot hade hållits som husdjur. Han blev räddad från en familj i landsbyn Petak Bhandang av teamet på Nyaru Menteng och de lokala myndigheterna. Momot har glömt allt som har med ett vilt orangutangliv att göra och ska nu därför lära sig allt om ett liv i regnskogen från början i Nyaru Mentengs skogsskola. Första steget är skogsskolans dagis där han leker tillsammans med Otan, Meryl och Valentino.

VALENTINO

Ankomst: 14 februari 2015 

Valentino anlände till Nyaru Menteng på Alla Hjärtans dag i år och blev därför uppkallad efter dagen i kärlekens tecken, Valentino. De lokala myndigheterna lämnade över Valentino efter att ha blivit räddad får ett gummiplantage. Han hade hittats i mycket dåligt tillstånd med sår över hela kroppen, några var gamla men några nya och han hade blivit inkletad i kåda. Valentino blev strax därefter behandlad på Nyaru Mentengs klinik och fick det snabbt därefter bättre. Det finns hopp för den lilla hjärtekrossaren.

Läs mer om rehabilitering av orangutanger>>

Läs om vårt regnskogsbevarande arbete>>

Såhär kan du hjälpa den hotade orangutangen>>