2017-11-08

Ny generation på väg i frisläppningsområde

I den centrala delen av indonesiska Borneo ligger ett vackert 25 000 hektar stort regnskogsområde som heter Bukit Batikap. Sedan 2012 har Save the Orangutan, i samarbete med vår indonesiska partner, släppt mer än 150 orangutanger fria i området, och under den sista övervakningsturen kunde vi konstatera att två av de frisläppta orangutangerna var gravida. Därmed är nästa generations orangutanger på god väg i ett område, där de tidigare var utrotade.

Varje gång en liten föräldralös orangutangunge räddas och förs till vårt rehabiliteringscentrum är vår förhoppning att den en dag kommer kunna återvända till regnskogen och leva det liv som var den menat. Sedan 2012 har över 300 orangutanger släppts fria, efter att de har genomgått en omfattande rehabiliteringsprocess, och 167 av dessa har släppts fria i Bukit Batikap.

Ny generation på väg

Vi känner redan till flera orangutangfödslar bland de frisläppta orangutangerna, men det hade ändå gått övervakningsteamet förbi när de på sin senaste tur upptäckte att hela två frisläppta orangutanghonor hade blivit gravida.

 

Den ena, Ebol, släpptes fri för fem år sedan, och hennes radiosändare, som alla frisläppta orangutanger får inopererade så att vi kan följa dem efter frisläppningen, hade slut på batteri. Övervakningsteamet hade inte sett henne på flera år, och det var därför med stor glädje de upptäckte henne på en av deras rutinturer i området. Glädjen blev naturligtvis ännu större när det gick upp för dem att hon var gravid. Övervakningsteamet stannade och observerade henne resten av dagen, och hon såg ut att ha det bra och hade inga problem med att hitta föda uppe i träden.

Nästa dag var övervakningsteamet på väg hem när de plötsligt såg en orangutang till. Det var den frisläppta honan Meklies. Hon visade sig också vara gravid, men hennes graviditet hade gått längre, och det verkar som om hon skulle kunna föda en liten orangutangunge redan före julafton.

Fantastisk nyhet

Dessa två upptäckter av gravida orangutanger är mycket goda nyheter, eftersom det bevisar att frisläppta orangutanger har ett bra liv i regnskogen och att de med tiden kan etablera en ny vild orangutangpopulation i Bukit Batikap.

Du kan hjälpa oss att bevara Borneos orangutanger genom att adoptera en föräldralös orangutang och följa den på dess väg tillbaka till regnskogen. Adoptera en orangutang här >>


Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>