PRESSMEDDELANDE 2015-09-07

Svår El Niño hotar världens sista orangutanger

Omfattande skogsbränder rasar just nu på Borneo. De ökade bränderna hänger ihop med skogsskövlingen och ett varmare klimat. När El Ni ño nu drar in över ön kan resultatet bli katastrofalt. Experter tror att årets El Ni ño kan bli rekordsvår och den utrotningshotade orangutangen är en av dem som drabbas hårdast.

Årets torrperiod på Borneo går nu in på sin fjärde månad och situationen är tuff för både människor och djur. Samtidigt tornar väderfenomenet El Niño upp sig som ett orosmoln på himlen. I Sydostasien innebär El Niño extrem torka och experterna varnar för att årets El Niño kan bli den svåraste på 15 år.

− När regnskogen skövlas för att ge plats åt exempelvis oljepalmsplantager torkar de unika torvmossarna ut och blir extremt lättantändliga. I kombination med El Niño och ett allt varmare klimat blir det förödande för regnskogen och orangutangen, säger Claus Staunstrup Nilsson, generalsekreterare på Save the Orangutan.

Plantager och svedjebruk orsakar stora problem

Den globala efterfrågan på exempelvis ädelträ och palmolja gör att nya skogsområden hela tiden röjs. Och ett billigt sätt att röja mark är att använda eld, vilken lätt sprids i torkan. Under torrperioden och El Niño blir de kalhuggna torvmossarna till tickande bomber.

− Skogsbränderna blir allt vanligare och är allt svårare att stoppa. Den torra torven gör att glöd kan ligga och pyra under jord i flera månader innan elden plötsligt blossar upp på nytt, säger Claus Staunstrup Nilsson.

Varje år förstörs stora skogsområden på Borneo till följd av bränder. Under den rekordsvåra El Niño 1997-98 brann en yta på 12 miljoner hektar upp. Det kan jämföras med den omfattande branden i Västmanland förra året, där en yta på 13 800 hektar förstördes. Både i Västmanland och på Borneo finns kopplingar till klimatförändringar.

Riskerar upprepning av rekordbränder på 90-talet

Under augusti i år rapporterades över 2 000 bränder i Kalimantan, den indonesiska delen av Borneo, enligt Global Forest Watch. El Niño kommer att orsaka många fler. I värsta fall upprepas tragedin från 1997-98 där en tredjedel av alla Borneos orangutanger omkom i lågorna. Redan idag är orangutangen utrotningshotad och det uppskattas att endast 55 000 vilda orangutanger finns kvar på Borneo.

Samtidigt fortsätter det som troligen är den största boven i dramat – skogsskövlingen. En studie från 2014 visar att Indonesiens regnskogar krympte med mer än sex miljoner hektar mellan år 2000 och 2012. Det gör Indonesien till den största avverkaren av regnskog i världen.

− Bränderna och skövlingen i Indonesien är ett enormt miljöproblem och står för mer än hälften av landets utsläpp av koldioxid. Det påverkar inte bara orangutangen, utan även hela världens klimat, säger Claus Staunstrup Nilsson.

För att hindra brändernas framfart samarbetar Save the Orangutan med lokala organisationer som utbildar lokalbefolkningen i brandbekämpning, och förser dem med brandutrustning. I det särskilt utsatta Mawas-området pågår även projekt för att återställa de förstörda torvmossarna och återplantera regnskog.


Presskontakt

För mer information, kontakta Karolina Grundin, kommunikationsansvarig på Save the Orangutan.