2015-02-12

Vild orangutang räddad

Ett gott samarbete med lokalbefolkningen i en landsby räddade i januari en ung orangutang från att omkomma på Öst-Borneo.

I januari lyckades Save the Orangutans samarbetspartner att rädda och släppa fri en vild orangutang på Borneos östra del, så kallad Östkalimantan.

Åt grödor

Den unga orangutangen hade förvillat sig nära inpå landsbyn Nehas Liah Bing. Här åt den av bybornas grödor. Lyckligtvis kontaktade landsbyn de lokala myndigheterna och Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) som Save the Orangutan arbetar tillsammans med ryckte med det samma ut för att sätta den vilsna orangutangen i säkerhet.

Driven av hunger

Då räddningsteamet ankom till staden Nehas Liah Bing hade orangutangen

sprungit in i skogen. Det tog en hel vecka att lokalisera den men bara en halvtimme att fånga in den. Skogen vid landsbyn är inte tillräckligt stor och bevarad för att kunna husera orangutanger och den vilda orangutangen var redan underviktig och fel-närd.

Frisläpptes i större skog

I Nehas Liah Bing gav den äldste bybon orangutangen namnet Waang Laas efter en förfader. Djurläkaren ansåg att Waang Laas var frisk, så orangutangen blev nedsövd och direkt körd till ett större skogsområde och frisläppt. Så snart buren öppnades klättrade Waang Laas ut och upp i träden.

Naturliga födokällor försvinner

Orangutanger som Waang Laas kommer för nära på landsbyarna när deras

regnskogshem och naturliga födokällor försvinner. Save the Orangutan stödjer därför arbetet för att snabbt rädda och flytta hemlösa orangutanger till nya och säkrare skogsområden.