03-07-2018

Ytterligare fem orangutanger frisläppta i Kehje Sewen


Förra veckan frisläpptes fem orangutanger i regnskogsområdet Kehje Sewen i östra Kalimatan på Borneo. Det innebär att totalt 91 orangutanger nu frisläppts i Kehje Sewen och i samarbete med BOS Foundation har totalt 345 orangutanger återförts till skyddade regnskogsområden sedan 2012. Den senaste gruppen frisläppta orangutanger inkluderade honorna Choki, Cheryl, Erina och Nicola samt hanen Julien.  


Det var en molnig och grå morgon då teamet från BOS Foundation förberedde transporten och gav lugnande medel till de fem orangutangerna inför deras sista resa mot friheten. När förberedelserna var i ordning förflyttades orangutangerna försiktigt till varsin transportbur och vid halv två på eftermiddagen gav sig teamet iväg från Samboja Lestari. Första stoppet var i Samarinda där teamet måste stanna för en presskonferens samt för att tillhandahålla regeringens officiella tillåtande för frisläppningen. I Indonesien tillhör orangutangerna regeringen enligt lag, vilket innebär att varje insats för att bevara denna viktiga art måste ske i samråd med regeringen.

Transporten tog cirka 12 timmar med regelbundna stopp varannan timme för att säkerställa orangutangernas välmående. Teamet kom fram till byn Selabing i Muara Wahau mitt i natten. Detta är byn närmast Kehje Sewen regnskogsområdet och har en liten övernattningsfacilitet för BOS Foundation. Teamet stannade ett par timmar för att vila och för att invänta soluppgången. Vid gryningen åkte teamet vidare mot den sista punkten som kunde nås med bil. Efter 17 timmar i bil gick nästa etapp med båt, i så kallade ces, över floden Telen. Floden agerar som en naturlig gräns mellan regnskogen Kehje Sewen och intilliggande områden. På andra sidan floden möttes transportteamet av bärare och tekniker som skulle hjälpa till under den sista sträckan till fots.

 


Choki återvänder hem

För Choki, en 7-år gammal orangutanghona var friheten något hon länge väntat på. Choki räddades i början av 2016 och var allvarligt skadad när hon ankom till rehabiliteringscentret Samboja Lestari. Choki var undernärd, maskinfekterad och hade ett allvarligt sår i pannan orsakat av en machete. Det var också så hon fick sitt namn, bacok betyder nämligen att hugga på indonesiska. Veterinärerna och barnvakterna höll uppsikt över Choki dygnet runt för att säkerställa att hon återhämtade sig. Hon kunde dessvärre inte gå i skogsskolan på grund av sitt vilda beteende men efter två år av rehabilitering var Choki mer än redo att återvända till det vilda.Den 26:e juni klockan 13:30 lokaltid kom beskedet om att orangutangerna äntligen hade frisläppts i det skyddade regnskogsområdet. På plats finns nu en övervakningsgrupp som under de kommande veckorna dagligen kontrollerar och observerar de nyligen frisläppta orangutangerna. Alla fem orangutangerna kommer att övervakas från att de lämnar sitt bo på morgonen till att de lägger sig för att vila på kvällen. Övervakningen sker för att säkerställa att de frisläppta orangutangerna trivs och kan använda sig av de överlevnadskunskaper de lärt sig för att klara sig i det vilda.


Du kan läsa mera om BOS Foundations återföringssarbete – förberedelserna, själva frisläppningen samt övervakningen av de frisläppta orangutangerna här >>Sedan 2012 har Save the Orangutan varit delaktiga i att frisläppa totalt över 300 orangutanger. Och vårt arbete fungerar. Över 90 procent av de rehabiliterade orangutangerna klarar omställningen till livet i regnskogen, vilket är den högsta överlevnadsgraden för frisläppta primater i hela världen. 

Läs mer om vårt rehabilteringsarbete här >>


Faktaruta om järnträd

  • Järnträd är ett gemensamt namn för träd som har en högre densitet än andra träd och därför inte kan flyta på vatten.
  • I Borneo växer en speciell typ av järnträd som kallas Ulin-träd (Eusideroxylon zwageri), och som är extremt sällsynta.
  • De flesta järnträd på Borneo har redan fällts av skogsbolag som kan få riktigt mycket pengar för dessa vackra träd.
  • Ett järnträd kan bli över 1 000 år gammalt och ha en diameter på över två meter.

Adoption av orangutanger

Genom vår samarbetspartner BOS Foundation gör Save the Orangutan det möjligt för orangutanger som vuxit up i fångenskap att återvända till det fria.

På räddningscentret Nyaru Menteng tränas orangutangerna i de färdigheter som krävs för att kunna klara sig på egen hand i regnskogen.

Adoptera en orangutang och hjälp den på sin väg tillbaka till regnskogen!
Läs mer om våra orangutanger här >>